Hlavní obsah

Fascinace smrtí kombinovaná s hašišem dokresluje řádění amerických vojáků

Novinky, rei
Washington

Americká armáda se v pondělí znovu omluvila za chování svých příslušníků v Afghánistánu poté, co magazín Rolling Stone v pondělí zveřejnil nové snímky a další detaily o řádění tzv. zabijáckého týmu, který v Kandaháru svévolně zabíjel náhodně vybrané civilisty. Vojáci se s mrtvolami, s nimiž manipulovali nebo je zohyzdili, fotografovali.

Článek

Média o chování příslušníků 3. čety 5. brigády 2. dělostřelecké divize v jižním Afghánistánu poprvé informovala koncem loňského roku. Nedávno pak německý magazín Der Spiegel zveřejnil některé fotografie, které vojáci pořídili. [celá zpráva]

Minulý týden byl na 24 let vězení odsouzen první z obviněných příslušníků. [celá zpráva]

Hlavní editor magazínu Rolling Stone, jenž v pondělí zveřejnil dalších 17 fotografií a dvě videa, řekl, že redakce má asi 150 snímků. Odmítl upřesnit, jak se k ní snímky dostaly.

Věděli jsme, že jestli provedeme něco tak zasr... šílenýho, nikdo nechce žádný svědky kolem.
jeden z obviněných vojáků

„Fotografie publikované v Rolling Stone jsou znepokojující a zcela v rozporu se standardy a hodnotami americké armády. Stejně jako v případě fotografií v Der Spiegel se armáda omlouvá za bolest, kterou tyto snímky způsobují,“ uvedl Pentagon v prohlášení s tím, že lidé odpovědní za zločiny budou hnáni před spravedlnost.

První oběť

Skupina o útoku na Afghánce dlouho ve volných chvílích mluvila a půl roku od příchodu do nejvíce nebezpečného regionu v zemi se rozhodla k činu. V polovině ledna loňského roku se patrola ze základny Ramrod vydala k odlehlé vesnici La Mohammed Kalay. Tamní lidé byli v podezření, že podporují povstalce z Tálibánu.

Během jednání s vesnickým stařešinou se dva vojáci, Jeremy Morlock a Andrew Holmes, vzdálili. Došli na kraj vesnice, kde začínalo makové pole. Vyhlíželi, koho by zabili.

„Věděli jsme, že jestli provedeme něco tak zasr... šílenýho, nikdo nechce žádný svědky kolem,“ řekl později jeden z nich vojenským vyšetřovatelům.

Na poli pracoval mladík. Byl jediný v dohlednu. V dálce hlídali další vojáci. Cíl byl vybrán. Gulu Mudinovi bylo teprve 15 let. Byl vlastně jen o něco mladší než dvojice útočníků. Morlockovi bylo 21 roků, Holmesovi dokonce 19. „Nebyl hrozbou,“ přiznal posléze Morlock.

Vojáci na hocha zavolali a on se vydal jejich směrem. Přikázali mu, ať se zastaví, a on se zastavil. Vojáci poklekli za cihlovou zdí, Morlock vytáhl granát, odjistil a hodil. Když se ozval výbuch, začali příslušníci po Gul Mudinovi pálit. Hoch se skácel čelem k zemi.

Zavražděného dali identifikovat otci

Obyčejně by exploze a střelba zalarmovaly ostatní vojáky k plné bojové pohotovosti. Na nedalekém kopci ale příslušník Adam Winfield svému partnerovi Ashtonu Mooreovi řekl, že se zřejmě nejedná o bojovou situaci.

„Útočil na nás. Museli jsme ho zastřelit,“ vysvětloval později kolegům Morlock, i když bylo málo pravděpodobné, že by osamělý bojovník ozbrojený pouze jediným granátem napadl jednotku. Proti Morlockově tvrzení nicméně nikdo nic nenamítal.

Namísto toho kapitán Patrick Mitchell nařídil rotnému Krisovi Spragueovi, aby se ujistil, že je hoch skutečně mrtvý. Sprague vypálil další další dvě rány. Když na místo dorazil starší Afghánec a tvrdil, že Morlock byl ten, kdo hodil granát, byl ignorován.

Vojáci nicméně došli pro vesnického stařešinu, aby oběť identifikoval. Tragickou souhrou okolností oslovili otce zavražděného. „Otec byl velmi rozrušen,“ píše se v armádní zprávě.

Mrtvému ustřihli malíček

Ani to ale nesrazilo vojákům náladu. Po provedení rutinních procedur se začali s mrtvým fotografovat. Holmes s cigaretou v ruce nadzvedl za vlasy chlapcovu hlavu. Pak se dal podobně zvěčnit Morlock.

Nejvíce potěšen ale byl rotný Calvin Gibbs, údajný vůdce gangu. Podle výpovědi jednoho z vojáků si s mrtvolou začal hrát „jako malé dítě“ – hýbal rukama a ústy Gul Mudina. Potom vytáhl nůžky, ustřihl kus malíčku mrtvého a dal ho Holmesovi. Ten ho potom nosil pořád při sobě.

Vojáci po incidentu nebyli nijak potrestáni. Namísto toho následující čtyři měsíce zabíjeli civilisty. Zavraždili nejméně další tři.

Fascinováni smrtí

Rolling Stone ve své obšírné reportáži upozornil, že velení sotva mohlo o fotografiích nevědět vzhledem k tomu, jak velké množství snímků vojáci pořídili, přičemž se s nimi před kolegy netajili. Podle magazínu fotky dokumentují, jaká kultura vládne mezi příslušníky v první linii. Jedna fotografie zobrazuje ruku, na níž chybí prst, další nohy, které zbyly z lidského těla, torza těl se objevují opakovaně. Armádní příslušníci přitom mají zakázáno pořizovat snímky mrtvých.

Americký magazín zveřejnil též dvě videa, která skupina natočila. Jedno zobrazuje noční útok proti dvojici, která v krajině zřejmě nastražila nálož, přičemž video je doplněno rockovou hudbou a označeno názvem Zóna smrti. Další záznam ukazuje zastřelení dvojice afghánských civilistů na motorce americkou patrolou. Voják s kamerou se chlubí, že se mu podařilo incident zachytit.

Armáda se snažila materiál zatajit

Podle magazínu se Pentagon snažil odhalení válečných zločinů zabránit, přičemž o tom věděly obě vlády. Tehdejší velitel v Afghánistánu generál Stanley McChrystal a afghánský prezident Hámid Karzáí byli údajně o fotografiích informováni loni v květnu. Armádní vyšetřovatelé zabavili počítače více než desítky vojáků a prohledali množství pevných disků. Rovněž v USA navštívili agenti domovy veteránů a jejich příbuzných a snažili se zajistit sdílený materiál.

Třiadvacetiletý Jeremy Morlock, jehož jako prvního z pěti obviněných vojáků minulý týden v USA odsoudili na 24 let za mřížemi, přiznal, že během nasazení v Afghánistánu kouřil až čtyřikrát týdně hašiš. Odmítl však, že by při vraždění byl pod vlivem drog.

„Většina lidí v jednotce neměla Afghánce ráda, ať už to byli afghánští policisté, vojáci nebo místní lidé. Každý by potvrdil, že jsou to divoši,“ citoval Rolling Stone jednoho z vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám