Hlavní obsah

Matce zadržené Libyjky nabízeli peníze, když dcera popře znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Třicetiletou Iman Obajdíovou, která o víkendu vtrhla do hotelu se zahraničními novináři v libyjském hlavním městě Tripolisu a tvrdila, že ji znásilnili vládní vojáci, nadále zadržují úřady. Americký deník The Washington Post citoval její matku, která uvedla, že jí vláda nabídla propuštění dcery a dokonce finanční odměnu, ovšem pokud původní obvinění popře.

Článek

„Včera ve tři hodiny ráno mi zavolali z Kaddáfího sídla a žádali mě, abych dceru Iman přesvědčila ke změně výpovědi. Pak prý bude okamžitě osvobozena a já a moje děti dostaneme, co budeme chtít. Peníze, nový dům, jen řekněte dceři, aby změnila výpověď. Řekla jsem dceři, ať mlčí,“ uvedla Ajša Ahmedová.

Obajdíová v sobotu vtrhla do tripoliského hotelu a rozrušená vypověděla, že ji milice vůdce Muammara Kaddáfího dva dny zadržovaly, přičemž ji znásilnilo 15 mužů. Nejprve se ji snažila zastavit ochranka a další zaměstnanci hotelu, přičemž byli biti i někteří novináři, kteří se jí v hotelové restauraci zastávali. Následně na místo dorazili zaměstnanci ministerstva vnitra a ženu odvezli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libyjku vypovídající o znásilnění vyvedla tajná policieVideo: Reuters

Vláda v neděli oznámila, že Obajdíová byla propuštěna a je se svou rodinou. Mluvčí vlády navíc poznamenal, že Obajdíová je prostitutka. The Washington Post vedl rozhovor s matkou Obajdíové v Tobrúku v neděli. Matka uvedla, že dcera je právnička.

Obajdíové bratranec už dříve novinářům sdělil, že Iman byla poprvé zatčena po propuknutí prvních protivládních protestů ve městě Zavíja v polovině února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám