Hlavní obsah

Šéf firmy provozující Fukušimu se na týden ztratil

Právo, vpl

Masataka Šimizu (66), šéf elektrárenské firmy Tepco, vzkázal během atomové krize podřízeným, že na týden onemocněl. List Mainči Šimbun napsal, že Šimizu ochořel 16. března, a jako důvod uvedl hluboké vyčerpání. Nejprve odešel do jiné místnost v centrále firmy s tím, že si jde odpočinout, pak budovu opustil úplně. O týden později se vrátil do úřadu.

Článek

Od tiskové konference 13. března, dva dny po zemětřesení a tsunami, se přesto neobjevil na veřejnosti. Média mu přezdívají Pan Neviditelný. Podle televize NHK v neděli guvernér prefektury Fukušima Juhej Sató odmítl pozvání na schůzku s tím, že se k němu nemohl víc než devět dní dostat.

Japonská média kritizují Šimizuův laxní přístup k informování veřejnosti a připomínají, že teprve když přijel do sídla Tepco rozčilený japonský premiér Naoto Kan a zvýšeným hlasem vytkl vedení zamlčování faktů, situace se obrátila k lepšímu.

Šimizuovo chování je o to překvapivější, že kdysi vedl informační oddělení firmy, do níž nastoupil po absolvování elitní tokijské univerzity jako 23letý. Pak povýšil na šéfa zásobovacího oddělení a získal si jméno jako „ořezávač nákladů“. Odtud vedla cesta do křesla viceprezidenta a v roce 2008 úplně na špici poté, co jeho předchůdce musel odstoupit: vyšlo totiž najevo, že při zemětřesení poblíž jaderné elektrárny Kašiwazaki unikla v roce 2007 slabá dávka záření, což firma zcela zatajila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám