Hlavní obsah

Počet poprav ve světě klesá, nejvíc exekucí vykonali v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože počet zemí, kde se popravuje, vloni vzrostl oproti předloňskému roku o čtyři na 23, počet popravených klesl z 714 na 527, uvedla v noci na pondělí organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Čísla ale nezahrnují počty poprav z v Číně, která je nezveřejňuje.

Foto: Profimedia.cz

Popravčí lůžko ve věznici v texaské Huntsville

Článek

Podle Amnesty International se v Číně popraví víc lidí než ve všech ostatních zemích světa dohromady. Čína ale navzdory výzvám, aby čísla zveřejnila a potvrdilo se, že i u ní klesá počet exekucí, to zatím neudělala.

Ke zveřejněnému číslu nejvíce přispěl Írán, kde bylo popraveno 252 osob. Severní Korea popravila 60 odsouzených, Jemen 53 a Spojené státy 46.

V Číně se trest smrti uděluje za 68 trestných činů. Peking ale slíbil, že počet sníží a už se nebude popravovat za pašování nebo za daňové podvody.

V celách smrti nyní čeká 8000 lidí. V roce 2010 bylo k absolutnímu trestu odsouzeno 2024 osob v 67 zemích. V Pákistánu jich bylo k trestu smrti odsouzeno 365. Velké množství absolutních trestů bylo vyneseno v souvislosti s pašováním drog. V Saúdské Arábii a v Malajsku je to polovina nejvyšších trestů.

Popravují se i děti 

Ještě více je podle Amnesty International alarmující, že Írán, Pákistán, Saúdská Arábie, Súdán a Spojené arabské emiráty odsuzují k smrti i mladistvé mladší sedmnácti let. V Íránu byl dokonce jeden popraven.

Loni byl po roce zase uplatněn trest smrti v Evropě. Dvě popravy se vykonaly v Bělorusku.

Od poprav už ale ustoupilo 139 zemí. Poslední se stal loni Gabun. V dalších 31 zemích sice test smrti lze uplatnit, ale už se tak deset let nestalo.

Metody poprav jsou různé. Kromě smrtících injekcí, kterých se využívá v USA, se věší a stíná nebo popravuje na elektrickém křesle. Časté je také zastřelení, ať už popravčí četou, nebo zblízka do hlavy či do srdce. Loni nebyl nikdo ukamenován, ale k smrti tímto způsobem byli odsouzeni lidé v Nigérii, Pákistánu a Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám