Hlavní obsah

Z japonské jaderné elektrárny unikla radioaktivní voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

V tunelu vedoucím ven z japonské jaderné elektrárny Fukushima 1 se objevila vysoce radioaktivní voda, také je v budově generátoru druhého reaktoru. V tunelu je elektrické vedení. Experti zatím neví, jak se voda do tunelu dostala a jestli neunikla do oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Technici v řídící místnosti elektrárny Fukušima 1

Článek

Radioaktivita dosahuje 1000 milisievertů za hodinu, řekl představitel elektrárenské společnosti Tepco. To  překračuje 330krát hodnotu radiace, kterou běžně dostane člověk ve vyspělých zemích za rok. Kromě toho bylo v půdě v okolí elektrárny zjištěno plutonium.

Japonští experti už před zjištěním úniku vody řešili, co udělat s vodou z budovy generátoru druhého reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1.

Vodu není kam ukládat, uvedl Hidehiko Nišijama z japonského Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost. Úroveň radioaktivity ve vodě překračuje běžnou hranici stotisíckrát.

Nišijama uvedl, že plánem bylo odčerpávat vodu do jímky, ta je ale úplně plná stejně jako cisterny kolem.

„Musíme nejprve vyprázdnit některé z tanků,“ řekl bez toho, aby uvedl, jaký je časový plán a co se udělá s kontaminovanou vodou z jímek.

Nejvíce radioaktivní je voda v budově druhého reaktoru. Problémem je ale také zvýšená radioaktivita vody u třetího a u prvního. U něj navíc začala stoupat teplota. U prvních tří reaktorů se zřejmě roztavila část paliva.

Elektrárenská společnost selhala

Provozovatel jaderné elektrárny Fukušima 1, kterou vážně poškodilo zemětřesení z 11. března, se dopustil nepřijatelných chyb při informování o síle radiace. Uvedla to v pondělí japonská vláda. Elektrárenská společnost Tepco v neděli vyvolala paniku, když uvedla, že hladina radioaktivity ve vodě uvnitř budovy generátoru druhého reaktoru je desetimiliónkrát vyšší než normálně. [celá zpráva]

Pak se ukázalo, že hladina je vyšší "jen" stotisíckrát. Tepco se za mylnou informaci omluvila. [celá zpráva]

Podle ní zaměstnanec, který pracoval v budově generátoru, neměl čas podruhé přečíst údaje měřícího zařízení, protože radiace v budově je příliš vysoká a musel ji rychle opustit.

„Číslo není platné. Velmi se omlouváme," řekl mluvčí Tepco Takaši Kurita.

„Když zvážíme skutečnost, že monitorování radioaktivity je základní podmínkou zajištění bezpečnosti, jsou tyto chyby naprosto nepřijatelné,“ uvedl mluvčí vlády Jukio Edano k postupu elektrárenské společnosti Tepco.

„Nařídilo se Tepku, aby se to znovu neopakovalo,“ prohlásil mluvčí s tím, že vláda chápe, že zaměstnanci jsou přepracovaní a ve stresu.

Edano také uvedl, že příčinou zvýšení radioaktivity jsou roztavené palivové tyče: „Vypadá to, že radiace přichází z palivových tyčí, které se roztavily a dostaly se do styku s vodou.“

Další zemětřesení 

V pondělí země vycházejícího slunce zažila další zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy škály.

Otřesy zasáhly zemi v 7:23 místního času (0:23 SELČ). Ohnisko bylo nedaleko břehů v hloubce 5,9 kilometru. Žádné škody nejsou hlášeny. Bylo vydáno varování před tsunami, ta ale nepřišla.

Reklama

Výběr článků

Načítám