Hlavní obsah

NATO převezme velení nad operacemi v Libyi

Brusel
Aktualizováno

Severoatlantická aliance v neděli večer rozhodla, že přebírá velení nad operacemi vůči Libyí. Krok se očekával už od pátku. Operacím dosud velely USA.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle, která se podílí na dodržování bezletové zóny nad Libyí.

Článek

"NATO se rozhodlo uplatnit všechny body rezoluce Rady bezpečnosti OSN, tedy i chránit civilisty před útoky režimu Muammara Kaddáfího," uvedl podle BBC jeden z diplomatů.

Český velvyslanec při NATO Martin Povejšil ČTK řekl, že dnešní rozhodnutí znamená, že 28členná aliance v rozmezí 48 až 72 hodin převezme operační úkoly koalice.

Plán na zapojení dosud blokovalo především Turecko, požadovalo závazek, že akce neohrozí civilisty.

Česká republika, ač je členskou zemí NATO, už dříve uvedla, že nemá v plánu se do konfliktu zapojit.

Severoatlantická aliance dosud dohlížela na uplatňování zbrojního embarga a dodržování bezletových zón.

Letecké síly USA, Velké Británie a Francie operují nad severoafrickým státem už osmý den. Začaly poté, co rada bezpečnosti OSN vyhlásila nad Libyí bezletovou zónu.

Povstalci ovládají stále více měst

Koaliční síly chtějí zabránit vládním silám útočit na povstalce. Nálety umožňují vzbouřencům postupovat a ovládat města, z nichž byli v minulých dnech vytlačeni vojsky Muammara Kaddáfího. [celá zpráva]

Během víkendu povstalci dobyli město Adžedabíju a v neděli vstoupili do města Rás Lanúf. V rukou povstalců jsou také pobřežní města Briga a Ukajlá, kterých se prý rebelové zmocnili bez bojů. Provládní síly bez boje ustoupily i z Kaddáfího rodiště Syrty.

Reklama

Výběr článků

Načítám