Hlavní obsah

Nálety na Libyi se začaly chystat už loni, tvrdí francouzský analytik

Právo, los
Paříž

Nálety na Libyi začaly Francie a Británie plánovat už loni v listopadu, tedy dávno před vypuknutím libyjských nepokojů letos v únoru. Tvrdí to francouzský analytik Thierry Meyssan. Příčinou byla podle něj snaha francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho ztrestat Kaddáfího za to, že se rozhodl zrušit obří zakázky francouzských firem v Libyi dohodnuté při jednání obou politiků v roce 2007 v Paříži.

Foto: Darren Staples, Reuters

Britská stíhačka RAF Tornado vzlétá z RAF Marham

Článek

„Sarkozy měl velký problém s Kaddáfím, protože plukovník zrušil obří kontrakty na dodávky francouzských letadel Rafale a budování jaderných elektráren, již obě země uzavřely před čtyřmi roky,“ řekl Meyssan ruské televizi RT.

Někdejší líbánky obou politiků podle něj ukončil Kaddáfího kancléř Núrí Masúd al-Mismarí, který v říjnu 2010 emigroval do Francie a nyní se skrývá v Paříži pod ochranou francouzských tajných služeb. „To on navrhl Francouzům zorganizovat povstání v Benghází a svrhnout Kaddáfího. Francie požádala Brity o spolupráci na vytvoření vojenských expedičních sil. Dohodu pak obě země podepsaly 2. listopadu 2010,“ prohlásil analytik.

Při pětidenní návštěvě Paříže Kaddáfí v roce 2007 osobně jednal se Sarkozym. Ten pak oznámil, že hodnota podepsaných kontraktů dosahuje 10 miliard eur. Šlo mj. o 21 letounů airbus pro dvě libyjské letecké společnosti, bojové stroje Rafale a další výzbroj, dodávku jaderných reaktorů, rozšíření tripoliského letiště, distribuci elektřiny.

Syn libyjského vůdce Sajf Islám nedávno Sarkozyho obvinil, že si nechal Libyí platit předvolební kampaň, Elysejský palác to ale důrazně popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám