Hlavní obsah

Libyjští vzbouřenci dobyli Adžedabíju

• Aktualizováno

Povstalcům se týden po zahájení náletů na Libyi podařilo dobýt město Adžedabíja, jež představuje přístupovou bránu v Benghází. Po nočních bojích v sobotu ráno obsadili město, ze kterého se stáhla vládní vojska. Upevnili tak své pozice na východě země.

Foto: Reuters

Exploze libyjského tanku poté, co jej zasáhla letecká střela.

Článek

Během dopoledne povstalci oznámili, že nad stotisícovým městem převzali kontrolu. Jeden z libyjských ministrů řekl, že vládní armáda město opustila kvůli náletům. "Západní síly byly silně zapojené, takže libyjské ozbrojené síly se rozhodly ráno město opustit," řekl tajemník ministra zahraničí Chalid Kaim.

Koaliční síly útočily v noci na posádky, které Kaddáfího armáda rozmístila u města Adžedabíja. Americké letectvo na plukovníkovy jednotky vypálilo 16 střel s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Podniklo za posledních 24 hodin 153 leteckých misí.

Dopisovatel BBC napočítal na východě města 20 zničených obrněných transportérů a tanků. Na vládní síly a jejich techniku v okolí města útočila britská Tornada GR.4 svými střelami Brimstone.

V ulicích města propukly oslavy, střílelo se do vzduchu a lidé na ulicích skandovali: "Díky, Obamo, díky Camerone!" Současně ale vzbouřenci pronásledovali příznivce Kaddáfího, uvedl mluvčí opozice Džalál Gallál.

Střílí na vše, co se pohne

Vážná situace je stále ve městě Misuráta, které obléhají Kaddáfího jednotky. Podle svědků střílí po všem, co se pohne. "Není tu elektřina, voda a zásoby se tenčí," doplnil svědek pro BBC.

Povstalecké rádio v noci uvedlo, že ve městě není žádná možnost komunikace, město je ostřelováno a na domy dopadají minometné granáty.

Noční nálety

Východním předměstím Tripolisu otřásly v sobotu ráno tři silné výbuchy. Stalo se tak poté, co na město zaútočily koaliční síly. V plamenech byla podle BBC radarová základna.

"Oblastí otřásly tři silné výbuchy, následovaly krátce po sobě," řekl jeden z obyvatel města. "Kaddáfí nemá žádnou leteckou obranu a jeho schopnost velet pozemním operacím slábne," uvedl americký vojenský mluvčí William Gortney. "Jeho letadla nemohou létat, válečné lodě jsou v přístavech, komunikační věže spadly, velitelské bunkry jsou k ničemu," doplnil.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Francouzská stíhačka doplňuje nad Středozemním mořem palivo.

USA podle CNN očekávají, že NATO se ujme velení operací během víkendu. Prezident Barack Obama slíbil na pondělí zásadní prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám