Hlavní obsah

Krejčíř se v JAR sám vydal policii, bude obviněn z podvodu

Novinky,
Aktualizováno

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se v pátek sám v Jihoafrické republice vydal do rukou policie. Zprávu přinesl server timeslive.co.za. Policisté jej následně zadrželi. Krejčíř čelí podezření, že má na svědomí trestné činy v JAR i v ČR. Bude obviněn z podvodu, uvedla jihoafrická policie.

Krejčíř se vydal policii v JARVideo: ČTK

 
Článek

V pátek ráno byl Radovan Krejčíř zatčen. Sám se vydal do rukou speciální jednotky jihoafrické policie Hawks (Jestřábi). Zadržení se vyhýbal dva dny, ve čtvrtek se ale už objevily zprávy, že se sám vydá. V noci Krejčířovi advokáti dohodli podmínky vydání s velitelem jednotky Hawks Anwarem Dramatem, uvedl server eyewitnessnews.com.

"Zájmem bylo předat Krejčíře policii a vyhnout se divoké publicitě, jaká provázela razii v jeho domě," uvedl advokát Eddie Claasen.

Zadržení potvrdil serveru News24 mluvčí speciální policejní jednotky Hawks McIntosh Polela: „Krejčířovy dny na útěku skončily. Předal se do rukou Hawks dnes v časných ranních hodinách. Pravděpodobně cítil, že nemá žádná východiska, čelil tlaku Hawks zveřejněnému i v médiích."

Polela uvedl také, co Krejčíře v nejbližší době čeká: „Bude obviněn z podvodu.“ Dodal, že také bude vyslýchán kvůli smrti Beeky, který byl zastřelen při cestě autem.

Krejčíř je v Jižní Africe stíhán kvůli daňovému podvodu ve výši 4,5 miliónu randů (přes 11 miliónů korun). Spojován je i se smrtí přední postavy podsvětí v Kapském Městě Cyrila Beeky. Ten byl zabit v pondělí. [celá zpráva]

V úterý byla prohledána Krejčířova vila v Bedfordview. Krejčíř tam ale nebyl. Panovaly obavy, že ho někdo varoval  a on je na útěku. Našel se tam ale seznam lidí, kteří by údajně měli být zlikvidováni.  [celá zpráva]

Policie mu nabízela, že se může vydat dobrovolně

Když se Krejčíře nepodařilo dopadnout, policie vyslala signál, že má možnost se jí vydat dobrovolně. To Krejčířovi advokáti slíbili, ale do kanceláří v Johannesburgu nepřišel ani ve čtvrtek v sedm ráno, ani v deset dopoledne, jak bylo domluveno. Policie proto nabídku na dobrovolné vydání prodloužila. [celá zpráva]

„Okamžitě jsme prodloužili nabídku pro pana Krejčíře, aby se vydal sám s tím, že by to bylo v jeho vlastním zájmu. Od té doby si s muži zákona Krejčíř hrál na kočku a myš,“ uvedl mluvčí Hawks McIntosh Polela a upřesnil: „Udělal několik nabídek, slíbil, že se vydá, ale opakovaně v tom selhal.“

Policie odmítla odpovědět na otázku, zda se náhodou Krejčíř nevydal dobrovolně policii kvůli tomu, že se obává o vlastní bezpečnost. Jihoafrické podsvětí je mimořádně tvrdé a bezohledné.

Podnikatel Krejčíř uprchl z ČR před téměř šesti lety
Hlavní události od útěku podnikatele Radovana Krejčíře (42) z ČR, který se v pátek vydal policii v Jihoafrické republice:
18. června 2005Krejčíř, obviněný z podvodu, zločinného spolčení a z přípravy vraždy, utekl policii při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích u Prahy. Policie jej předtím obvinila z toho, že se pokusil ze státní společnosti Čepro vyvést peníze pomocí fiktivních pohledávek, a z přípravy vraždy celníka. Později byl obviněn i z další trestné činnosti.
20. června 2005Vyšlo najevo, že Krejčíř s manželkou Kateřinou a synem odletěli na Seychely, kde si již dříve zařídili státní občanství.
23. června 2005Soud vydal na Krejčíře mezinárodní zatykač.
10. ledna 2006České úřady předaly Seychelám žádost o jeho vydání.
7. srpna 2006Ostravský krajský soud uložil Krejčířovi první pravomocný trest - dvouletou podmínku za celní podvod. V dalších letech byl odsouzen několikrát do vězení.
21. dubna 2007Krejčíře zatkla jihoafrická policie v Johannesburgu, kam Krejčíř přicestoval pod falešnou identitou.
4. června 2007Odvolací soud v JAR propustil Krejčíře na svobodu.
11. června 2007ČR předala JAR žádost o vydání Krejčíře.
13. června 2007Policie v JAR Krejčíře zatkla, soud jej poslal do vazby. Propuštěn byl za tři týdny na kauci ve výši tří milionů korun.
Září 2007Krejčíř v JAR požádal o politický azyl.
1. února 2008Soud v Johannesburgu rozhodl, že Krejčíř nebude vydán z JAR k trestnímu stíhání do Česka.
Únor 2008Pražský vrchní soud dospěl k závěru, že Krejčíř může být ve všech probíhajících případech stíhán jako uprchlý.
4. prosince 2008Krejčířova manželka Kateřina byla v ČR odsouzena za podílnictví k roční podmínce. V prosinci 2009 odvolací krajský soud zprostil Krejčířovou obžaloby.
28. května 2009Úřady v JAR opakovaně zadržely českého advokáta Julia Kramariče kvůli jeho údajné snaze ovlivnit Krejčířovu výpověď. Čeští policisté, státní zástupce a advokáti přijeli do JAR kvůli výslechu Krejčíře jako svědka v kauze únosu a smrti podnikatele. Soud později Kramariče zprostil obvinění.
6. května 2010Jihoafrický deník The Star uvedl, že Krejčíř bude moci zůstat v JAR. Imunitu prý získal od místní policie výměnou za informace o vraždě majitele striptýzů Teazers Lollyho Jacksona. Jihoafrické ministerstvo spravedlnosti zprávu popřelo.
2. září 2010Podle rozhodnutí soudu v Olomouci vyvedl Krejčíř na konci devadesátých let do ciziny zhruba 272 milionů korun legálně.
3. října 2010V Jihoafrické republice bylo nalezeno tělo zavražděného německého podnikatele Uweho Gembally, jenž byl údajně obchodním partnerem Krejčíře. Krejčíř pro web tyden.cz spojení s Gemballovou smrtí popřel. Německé zpravodajské servery uvedly, že Gemballa a Krejčíř údajně byli zapojeni do mezinárodní sítě pro praní špinavých peněz. Později bylo oznámeno, že JAR dopadla a k 20 letům vězení odsoudila vraha Gembally.
20. března 2011Krejčíř v rozhovoru pro on-line deník Týden řekl, že skutečně má rakovinu močového měchýře.
21. března 2011Kriminalisté navrhli zastavit stíhání všech obviněných ze zmizení Lamberta Krejčíře, otce uprchlého podnikatele. Policie sdělila, že vyčerpala všechny možnosti k objasnění případu.
23. března 2011Zvláštní jednotka jihoafrické policie podnikla razii v domě v Johannesburgu, který podle místních médií patří Krejčířovi, a našla tam seznam lidí údajně určených k likvidaci. Figurovalo na něm i jméno údajného šéfa místního podsvětí identifikovaného jako Cyril Beeka, který byl zastřelen a který byl údajně Krejčířovým obchodním partnerem.
24. března 2011Krejčíře se na klinice v Johannesburgu neúspěšně pokusila zadržet speciální jednotka jihoafrické policie.
25. března 2011Krejčíř se vydal policii v Jihoafrické republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám