Hlavní obsah

Kim poslal do Japonska pomoc půl miliónu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-il poslal krajanům žijícím v Japonsku, jehož severovýchodní část postihlo nedávno mohutné zemětřesení a tsunami, finanční pomoc ve výši 500 000 dolarů (více než 8,6 miliónu korun). Oznámila to ve čtvrtek severokorejská státní agentura.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il s armádním velením

Článek

„Vůdce Kim Čong-il poslal podpůrný fond 500 000 dolarů korejským obyvatelům v Japonsku, které postihlo vražedné zemětřesení a tsunami,“ oznámila agentura KCNA. Doplnila, že dalších 100 000 dolarů (více než 1,7 miliónu korun) do Japonska poslal severokorejský Červený kříž.

Agentura Reuters poznamenala, že suma, kterou Kim do Japonska odeslal, je rovna ročnímu průměrnému příjmu 520 Severokorejců v roce 2009. V té souvislosti připomněla, že země pod tuhým režimem ekonomicky strádá a hrozí hladomor.

Japonsko je někdejším kolonizátorem Koreje a KLDR ho spolu s Jižní Koreou a Spojeným státy často označuje za válečného štváče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám