Hlavní obsah

Kaddáfího síly napadly nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Jednotky věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu v noci na čtvrtek napadly nemocnici v půlmiliónové Misurátě na západě země. Lékaři agentuře Reuters telefonicky oznámili, že vládní vojsko obklíčilo areál nemocnice a ostřelovalo zdravotnické objekty z děl a tanků. Podle AFP tanky ostřelovaly i rezidenční čtvrti. Spojenci zase útočili v Tripolisu.

Foto: Reuters

Síly loajální libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu

Článek

Odstřelovači ze střech ohrožují misurátské ulice a podle obyvatel města v posledních hodinách zabili 16 lidí. Zprávy o bojích nelze nezávisle potvrdit. Mluvčí ministerstva zahraničí informace o bojích v Misurátě popřel s tím, že vládní jednotky dodržují příměří v souladu s požadavkem Rady bezpečnosti OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libye - škody po bombardováníVideo: Reuters

Mluvčí zároveň potvrdil kolující pověsti, že velká část obyvatel Misuráty je už čtvrtý den bez vody a elektřiny. Popřel ale, že by armáda záměrně dodávky do města přerušila. Podle mluvčího jde o "technický problém způsobený drancováním".

Boje a ostřelování ze strany spojenců v Misurátě pokračovaly i v průběhu dne. Těžké boje byly hlášeny i z Adžedabíji.

Spojenecký útok v Tripolisu

Libyjská oficiální média v noci na čtvrtek obvinila spojenecké síly z útoků na civilní cíle. Podle libyjské státní televize ve středu večer západní letectvo napadlo "civilní a vojenské objekty" v Džafranu jihozápadně od Tripolisu.

V samotném Tripolisu se v noci ozvala velmi silná exploze a z míst přilehlých k tamní vojenské základně stoupal velký oblak černého dýmu. Podle amerického velení spojenci za posledních 24 hodin uskutečnili 175 náletů na libyjské vojenské cíle, z toho americké letouny jich provedly 113. Televize SkyNews upřesnila, že Britové odpálili několik střel Tomahawk.

Libyjská státní agentura JANA oznámila, že spojenci po setmění dvakrát bombardovali obytné čtvrti na východním předměstí Tripolisu a usmrtili "velký počet" civilistů. Další následný útok byl prý veden proti záchranným týmům, které z trosek vyprošťovaly mrtvé.

Vláda se rozhodla ukázat západním novinářům vybombardované obytné domy v Tripolisu. "Naložili nás do aut a řekli, že tam budeme za deset minut. Po půl hodině se auta zastavila a byl patrný zmatek organizátorů o cíli naší cesty," popsala reportérka televize SkyNews s tím, že nakonec cesta trvala hodinu a půl, přičemž novináři nakonec mohli vidět rozbořený dům, jenž ale nejevil známky bombardování.

Foto: Reuters

Úřady v Tripolisu ukázaly západním novinářům údajné oběti bombardování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám