Hlavní obsah

Stačí říci do mobilu zakázané slovo "protest" a čínští cenzoři hovor vypnou

Novinky, pst

Protesty v arabském světě vyvolaly ozvěny i v Číně a zdejší vládci utužili cenzuru nad elektronickými médii. Nyní stačí v miliardové zemi pronést do mobilního telefonu slovo protest - čínsky, nebo anglicky - a hovor je přerušen.

Foto: Profimedia.cz

První celosvětový čtyřiadvacetihodinový on-line přenos se uskutečnil na www.cyber24.com před patnácti lety. Ilustrační foto

Článek

List New York Times informuje o dvou případech, které ilustrují tuhou elektronickou cenzuru v rudé Říši středu. Jeden pekingský podnikatel se bavil přes mobil se svou snoubenkou anglicky o tom, do jaké restaurace zajdou a citoval kvůli nerozhodnosti jeden výrok královny Gertrudy z Shakespearova Hamleta. V něm se objevilo slovo protest, a když výrok zopakoval, byl hovor přerušen.

V pondělí někdo, zřejmě na žádost amerického listu, stejnou frázi z Hamleta zopakoval v čínštině a hovor byl okamžitě přerušen.

Cenzura se v Číně zdaleka neomezuje na masová média, která oslovují veřejnost, ale zasahuje i individuální komunikaci na internetu a mobilních telefonických sítích. Monitorování možných protirežimních nálad od vlny nepokojů na Blízkém a Středním východě zesílilo v aktivní zasahování do komunikace, zvláště poté, co se objevily výzvy k organizování obdobných protestů po vzoru Tuniska a Egypta.

Peking vypíná sítě a služby

“Zastánci tvrdé linie mají nyní navrch a vidíme, jak to teď chtějí vést,“ komentoval situaci pro NYT analytik Russell Leigh Moses a dodal: „Myslím, že už odhazují rukavičky.“

V neděli pak internetová společnost Google obvinila čínskou vládu z narušení služby Gmail. Peking se tvářil, že jde o technický problém a ne o státní zásah. Stejně tak byly vyřazeny některé uzavřené VPN sítě, které jsou imunní vůči zásahu cenzorů.

Přetížení vykazují i vládou kontrolované servery, které filtrují uživateli hledaná slova a porovnávají je s termíny na černé listině. Například již šest měsíců je ve vyhledávačích zakázáno slovo „svoboda“. Některé služby či weby jsou pak z neznámých důvodů blokovány sporadicky, či náhodně v rozmezí několika dnů či týdnů - šlo i o stránky Hongkongské burzy nebo sítě LinkedIn.

Permanentně je zakázán pak Facebook, YouTube a Twitter, ovšem vláda nabídla vlastní alternativy k těmto sítím. Uvedené globální sítě považuje Peking za nástroj USA, který je zdrojem neklidu. Uživatelé i zástupci internetových společností se shodují, že tak tuhou kontrolu nepamatuje nikdo za dobu, co v Číně funguje internet.

Reklama

Výběr článků

Načítám