Hlavní obsah

Spojenci zasáhli základny u Benghází

Tripolis
Aktualizováno

Letadla mezinárodní koalice v noci na úterý pokračovala v útocích na pozice sil libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, přičemž bombardovala i dvě základny u povstalecké bašty Benghází. Bezletová zóna se už před tím rozšířila a nyní pokrývá území o délce 1000 kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Spojenečtí letci rozšířili bezletovou zónuVideo: Reuters

 
Článek

Spojenecké síly v noci na úterý podle agentury Reuters vystřelily dalších až 12 řízených raket na libyjské cíle a uskutečnily asi 70 až 80 bojových letů.

Bombardováno bylo i město Sabhá s významnou leteckou základnou, které leží 750 kilometrů jižně od Tripolisu a které je centrem kmene, z něhož pochází Kaddáfí.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Kanadský bitevník CF-18A jde na přistání na základnu NATO Birgi v jihoitalském Trapani.

Spojenci se také snaží přerušit zásobovací řetězce prorežimních sil. Podle amerických činitelů se podařilo zastavit postup Kaddáfího sil na města ovládaná povstalci. Libyjská státní televize uvedla, že Kaddáfího stoupenci vytvářejí v místech možných náletů lidské štíty.

Kaddáfího přívrženci se údajně shromažďují především na letištích. Podle televizní stanice BBC britská letadla kvůli lidským štítům v místě plánovaného bombardování ráno zrušila chystaný nálet.

Foto: Reuters

Francouzský letoun Mirage 2000 na korsické základně Solenzara

Kaddáfí zastaven v postupu

Spojencům se také podle amerických činitelů podařilo zastavit postup Kaddáfího sil na Adžedábíju.

V Misurátě je situace nepřehledná. Libyjské vládní zdroje tvrdí, že město je dobyto. Povstalecké zdroje uvádějí, že mnoho lidí vyrazilo přes den do ulic, aby demonstrovalo proti Kaddáfímu. Toho využili vládní vojáci, kteří se postupně prý převlékli do civilu, a začali do nich střílet stejně jako do přivolaných sanitek. Zabito bylo údajně nejméně 40 lidí.

S povstalci prý koalice zatím činnost přímo nekoordinuje. Dnes přešli spojenci podle agentury AFP ke druhé fázi operace, jejímž cílem je přerušit zásobovací řetězce Kaddáfího sil a omezit tak jejich akceschopnost.

V Adžedábíji se v pondělí povstalci snažili město dobýt, vládní jednotky je ale odrazily. Znovu se o to rebelové prý chtějí pokusit ještě dnes. Silné exploze bylo podle BBC slyšet z pobřeží u Tobrúku a Kaddáfího síly bombardovaly podle televize Al-Džazíra Zintán.

Cílem povstalců je prý stále dobytí Tripolisu, chtějí tak ale učinit samostatně, bez zahraniční útočné akce, uvedl dnes mluvčí povstalců. Jeden z předních členů povstalecké národní rady zase prohlásil, že rada nebude vyjednávat s libyjským vůdcem o ukončení války.

Západní spojenecké síly zahájily letecké a raketové údery na vojenské cíle v Libyi v rámci operace Odyssey Dawn (Počátek odysey) o víkendu. Kromě západních zemí se operace zúčastní i Katar. Na Krétě je údajně do úterý očekáváno šest jeho letadel Mirage 2000. Dřívější údaje hovořily o tom, že se vojensky zapojí i Spojené arabské emiráty. Ty ale v úterý podle agentury AFP uvedly, že jejich role je omezena na humanitární pomoc.

Reklama

Související články

Cena ropy stoupá kvůli bojům v Libyi

Cena severomořské ropy Brent vzrostla v důsledku zahájení vojenských operací západních zemí proti režimu Muammara Kaddáfího ke 116 dolarům za barel. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám