Hlavní obsah

Stíhačky proti Libyi startují i z letiště nazvaném po Kaddáfího údajném otci

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Solenzara

Z letecké základny BA 126 – Capitaine Preziosi u obce Solenzara na Korsice vzlétly o víkendu francouzské stíhačky, aby zahájily operaci proti režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Paradoxem ovšem je, že základna nese jméno po Korsičanovi Albertu Preziosiovi (1915–1943), kapitánovi Letectva svobodné Francie z dob 2. světové války.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí

Článek

Ten je podle rozšířené legendy Kaddáfího otcem, zatímco podle oficiální verze se plukovník narodil v rodině beduínského kočovníka.

Jak ale v pondělí připomněla francouzská média, kromě zjevné podoby obou mužů spekulaci o Prezisosovi podporuje i řada zvláštních náhod.

Preziosi měl s letounem Hurricane v roce 1941 nehodu v libyjské poušti. O pilota se tehdy prý postarali lidé z beduínského kmene, jedna z místních dívek dokonce s mladým důstojníkem prožila románek. Z toho se měl 19. června 1942 v Syrtě narodit budoucí dlouholetý vůdce země. Preziosi svého údajného syna zřejmě nikdy neviděl. Zahynul v létě 1943, když byl jeho letoun sestřelen nad Sovětským svazem.

Legenda, která se původně opírala o svědectví pilotových spolubojovníků z exilového letectva, začala poprvé kolovat už v roce 1977 – to ji zveřejnil francouzský krajně pravicový časopis. Tehdy měla diskreditovat korsické nacionalisty, jež Kaddáfí podporoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám