Hlavní obsah

Rusko, Čína i Arabové nadávají Západu za bombardování Libye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozdílné přístupy k zásahu spojeneckých sil v Libyi už zažehly první verbální spory mezi Západem na jedné straně a Ruskem, Čínou a arabskými zeměmi na straně druhé. Podle Ruska spojenci při zajišťování bezletové zóny nad Libyí použili "nevybíravou" sílu a při úderech zemřelo mnoho civilistů.

Článek

Ruská vláda podle BBC vyzvala v noci Británii, Spojené státy americké a Francii k zastavení „nevybíravého“ použití síly v Libyi. Podle ruského ministerstva zahraničí bylo při spojeneckých akcích zabito mnoho civilistů a zasaženy i civilní objekty.

Také čínská vláda vyjádřila kritický postoj k dění v Libyi. V pondělním tisku se představitelé čínské komunistické strany tvrdě opřeli do spojeneckých vzdušných úderů s tím, že porušují mezinárodní právo a vyvolávají riziko dalších nepokojů na Blízkém východě.

Peking i Moskva se v Radě bezpečnosti OSN zdržely hlasování o rezoluci 1973, která posvětila nejen vytvoření bezletové zóny nad Libyí, ale i oprávněnost vojenských akcí k zajištění ochrany libyjských civilistů před útoky sil libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Rusko i Čína přitom v RB OSN disponují právem veta, které neuplatnily. [celá zpráva]

Kritiku vyslovil i venezuelský prezident Hugo Chávez, který obvinil Západ, že se chce zmocnit libyjské ropy. "Chtějí libyjskou ropu a nestarají se o životy Libyjců," prohlásil Chávez s tím, že "za tím je ruka Spojených států a jejich evropských spojenců".

V pondělí se ke kritikům úderu přidala i Indie, když vyzvala, aby byly útoky ukončeny.

Arabové couvají

V neděli odpoledne došlo k posunu ve stanovisku Ligy arabských států. Její generální tajemník Amr Músá prohlásil, že letecké útoky se odchýlily od rezoluce OSN a při bombardování dochází k obětem na civilistech.

Libyjské úřady v pondělí po půlnoci oznámily, že spojenci byla zasažena jedna z budov v Kaddáfího rezidenčním komplexu v Tripolisu. Administrativní budovu zcela zničila raketová střela. Potvrdil to mluvčí Kaddáfího režimu Músá Ibrahím. V budově bylo podle koalice velení libyjských sil. [celá zpráva]

V pondělí ráno spojenci podnikli další nálety na cíle v Libyi, oznámila agentura Reuters s tím, že předtím se jim podařilo zastavit postup Kaddáfího sil na město Benghází.Nálety si vzaly za cíl znovu i protileteckou obranu, která západním strojům brání ve střežení vzdušného prostoru

NATO o zapojení do akcí váhá

Severoatlantická aliance (NATO) se do vojenských akcí vůči Libyi na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN zatím zapojí jen prosazováním zbrojního embarga, ne zajišťováním bezletové zóny.

Ukázalo to nedělní noční jednání Severoatlantické rady, nejvyššího rozhodovacího orgánu NATO.  [celá zpráva]

Osm tisíc mrtvých

Od začátku nepokojů v Libyi si boje již vyžádaly osm tisíc mrtvých na straně rebelů. Podle agentury Reuters to televizi Al-Džazíra řekl mluvčí rebelů.

Podle libyjských zdravotních zdrojů při nočních náletech na "civilní oblasti" zahynulo ale 64 lidí. Spojenci, kteří při operaci v Libyi zatím neztratili žádné ze svých letadel, nemají prý žádné zprávy o civilních obětech zásahů.

USA předají velení, Kaddáfí prý není na seznamu cílů

Americký ministr obrany Robert Gates v noci z neděle na pondělí prohlásil, že Pentagon očekává, že během dnů předá kontrolu nad vojenskou misí v Libyi koalici vedené buď Francií a Británií, nebo Severoatlantickou aliancí. Spojené státy podle něj budou mít v koalici vojenskou roli, ale nikoliv roli prvořadou.

Gates také řekl, že je proti vojenské operaci, jejímž terčem by byl Kaddáfí.

Pár hodin předtím i mluvčí americké armády oznámil, že koaliční síly necílí na plukovníka ani jeho rezidenci. "Nejdeme po Kaddáfím, není na našem seznamu cílů."

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Voják z libyjské armády loajální vůdci Libye Muammaru Kaddáfímu stojí na Zeleném náměstí v Tripolisu

Po první vlně úderů na libyjskou protivzdušnou obranu a na obrněná vozidla v blízkosti pozic protivládních vzbouřenců se spojenecké síly pokusí přerušit zásobování Kaddáfího jednotek, a to od pondělka, řekl šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen v americké televizní stanici CNN. První fázi koaliční akce proti Libyi přitom označil za úspěch.

Mullen dále uvedl, že údery francouzských a britských bombardovacích letounů a americké raketové útoky od sobotního zahájení operace v duchu rezoluce OSN prosadily bezletovou zónu nad Libyí. Zároveň zastavily vládní síly, které se předtím snažily dobýt vzbouřenci obsazené město Benghází na východě země.

"Již dva dny nevzlétl žádný libyjský stroj... Nad Benghází máme letecké hlídky 24 hodin denně. Tyto hlídky se rozšíří na západ při hledání libyjských (vojenských) kolon," přiblížil situaci Mullen.

Mullen také poznamenal, že nynějším cílem spojeneckých vzdušných úderů není svržení Kaddáfího, ale ochránit libyjské civilisty a umožnit přísun humanitární pomoci do země. "Je to rozhodně jedna možnost," odpověděl na otázku stanice Fox, zda by Kaddáfí mohl po spojenecké intervenci zůstat u moci.

Jaké velké bojové operace svět zasáhly od konce studené války
Pouštní bouře (1991): úder sil USA a jejich spojenců proti Saddámově armádě v Kuvajtu
Bouře (1995): největší pozemní operace v Evropě od konce 2. světové války, byla při ní zničena separatistická Republika Srbská Krajina
Pouštní liška (1998): čtyřdenní britsko-americká letecká a raketová kampaň s cílem oslabit Saddámovy kapacity na výrobu zbraní hromadného ničení
Spojenecká síla (1999): letecká operace NATO proti Jugoslávii kvůli Kosovu
Trvalá svoboda (od 2001): úder USA a afghánské opozice proti Tálibánu, protiteroristické operace pod tímto jménem provádějí USA i na jiných místech světa (Filipíny, Somálsko aj.)
Operace Irácká volnost (od 2003) – svržení režimu Saddáma Husajna a válka v Iráku; zřejmě kvůli své anglické zkratce (OIL, tj. ropa) byla později přejmenována na Operaci Irácká svoboda (OIF)
Pravdivý slib (2006): únos izraelských vojáků, který spustil válku Izrael–Libanon Hizballáhem
Lité olovo (2008–9): letecká a raketová kampaň Izraelců proti pásmu Gazy s cílem zastavit raketové ostřelování izraelského území
Úsvit odysey (2011): spojenecká operace proti Kaddáfímu - název je zjevnou narážkou na strastiplné putování Odysea Středomořím na cestě domů
(DPA, Wikipedia)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám