Hlavní obsah

Bojujeme s novými nacisty, prohlásil k Libyjcům Kaddáfí

Tripolis
Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v nedělním vystoupení ve státní televizi prohlásil, že v sobotu zahájené útoky na Libyi jsou teroristickými činy. Řekl, že útoky jsou konfrontací mezi "novými nacisty" a libyjským lidem. Opět pohrozil útoky ve Středomoří a dodal, že lidu už rozdal zbraně. Země je podle něj připravena na "dlouhou vítěznou válku".

Článek

"Dokázali jste světu, že nejste civilizovaní, že jste teroristé, zvířata útočící na  neohrožený národ, který proti vám nic nemá," hřímal podle CNN Kaddáfí, který se na obrazovce neobjevil. Byl tam model letadla s nápisem USA, který rozdrtila zlatá pěst.

Foto: Profimedia.cz

Zlatá pěst drtí v libyjské televizi letadlo s nápisem USA. Záběr sochy připomínající americký útok na Tripolis z roku 1986 provázel Kaddáfího projev.

Kaddáfí v televizi podle SkyNews uvedl, že teroristický útok Západu na Libyi zemi posílí. Opět pohrozil útoky ve Středomoří a v Maghribu.

Pokoušel se také pozvednout ducha národa, když řekl, že vládní síly dobudou v pozemních bojích vítězství.

Kaddáfí ještě řekl: "Neopustíme svou zemi a osvobodíme ji." Kvůli tomu bylo podle něj nutné rozdat masám zbraně. Libyjská státní televize uvedla, že byly rozdány miliónu lidí, citovala SkyNews.

"Padnete jako padl Hitler. Všichni tyrani padli. Porazíme vás. Bojujeme na své zemi, bráníme svou čest," řekl v poselství. Západní národy označil podle DPA za "zrůdy a zločince".

Podle libyjské vlády si nálety vyžádaly 48 obětí a 150 zraněných, kromě Tripolisu a Benghází byla zasažena i Misuráta a Syrta. V Misurátě jsou prý na střechách ostřelovači.

U Benghází leželo vedle zničených tanků podle reportéra agentury Reuters 14 mrtvých těl.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí se ve středu objevil ve státní televizi.

Vláda uvedla, že při náletech zahynulo 48 lidí, a 150 dalších bylo zraněno. Podle AFP si boje v Banghází vyžádaly 94 mrtvých. Uvedla to nemocnice.

Ke koaličním akcím se podle ČT mají přidat i Italové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám