Hlavní obsah

Libyi bombardovala neviditelná letadla, britské stroje podnikly nejdelší misi za 29 let

Novinky, rei
Aktualizováno

Síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v noci na neděli znovu ostřelovaly baštu povstalců, město Benghází. Uvedla to arabská televize Al-Džazíra. Mezitím se do spojeneckého protiúderu zapojily americké stroje B-2 Spirit i britská letadla ze základny v Británii, která podnikla nejvzdálenější bojovou misi za posledních 29 let.

Článek

Televize SkyNews uvedla, že do akce byly nasazeny i bombardéry B-2 Spirit kategorie stealth, které jsou obtížně zjistitelné radary. Tři stroje tohoto typu shodily 40 bomb na letiště v Libyi. Stroje jsou určeny pro přesné údery.

Z britských letadel Tornado zase byly odpáleny řízené střely Stormshadow, oznámil armádní mluvčí John Lorimer.

Letouny Tornado GR4 vzlétly z téměř 5000 kilometrů vzdálené základy Marham v britském hrabství Norfolk. Královské letectvo tak vyslalo svá letadla k nejvzdálenější útočné misi od války o Falklandské ostrovy v roce 1982.

Operaci podpořila letadla na doplnění paliva VC10 a Tristar a pozorovací letouny E3D Sentry a Sentinel.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Příslušník sil Muammara Kaddáfího na vojenské základně v Tripolisu

Britové se ovšem k útoku proti Libyi připojili již v sobotu, když jejich ponorka útočila společně s americkými torpédoborci na dvě desítky cílů z moře střelami s plochou dráhou letu. [celá zpráva]

Foto: Andrew Winning, Reuters

Britský pozorovací letoun AWACS přistává na základnu RAF Akrotiri na Kypru

Kromě Benghází se terči spojeneckých úderů staly Misuráta, Syrta, Zuára a hlavní město Tripolis, odkud se v noci ozývala prudká palba, uvedla agentura Reuters.

Libyjská státní televize oznámila, že při útocích, které vůdce Muammar Kaddáfí nazval „koloniální křižáckou agresí“, bylo zabito 48 lidí a 150 bylo zraněno. Mezi mrtvými mají být hlavně ženy, děti a duchovní.

Kaddáfího síly rozmístily na střechách v Misurátě ostřelovače, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Noční protivzdušná palba v Tripolisu

Letecké údery v Libyi zahájila v sobotu pozdě odpoledne Francie. [celá zpráva]

Vedení operace Odyssey Dawn však záhy převzaly Spojené státy. [celá zpráva]

Operace má být vícefázová [celá zpráva] a v první řadě spojencům jde o zajištění bezletové zóny nad Libyí, kterou ve čtvrtek v noci odsouhlasila Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Kromě zmíněných Britů akci v současnosti podporují i kanadské a španělské letectvo, Itálie poskytla spojencům základny, přičemž za koordinační středisko je označována základna NATO u Neapole. Právě NATO má v neděli rozhodnout o svém zapojení do operace.

Foto: Reuters

Do bojové akce je zapojena také americká ponorka USS Florida. Archivní snímek.

Kaddáfí dříve varoval, že na agresi zvenčí bude reagovat útoky na vojenské, ale i civilní cíle ve Středomoří. [celá zpráva]

V sobotu pak vystoupil v rozhlase a řekl, že rozdá zbraně lidu. Severní Afrika a Středomoří se podle jeho slov staly válečnou zónou. [celá zpráva]

Současně Libye podle arabských stanic žádá nové mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Čína útoku lituje

Úder označila v neděli za politováníhodný Čína. Přidala se tak k Rusku, které v sobotu oznámilo, že akce lituje. Obě země se zdržely hlasování v Radě bezpečnosti a nevyužily svého práva veta.

K zastavení násilí v neděli vyzvala Africká unie.

ODYSSEY DAWN
Francie
Nasadila na pozorovací mise u Benghází osm stíhacích letounů Rafale a čtyři Mirage. Jeden útočil na libyjský tank, čímž zahájil údery.
V Libyi „několikrát“ zaútočilo celkem dvacet francouzských bojových letadel a vrátilo se na základnu. Francouzi odmítli tvrzení libyjské televize, že o jeden stroj přišli.
Do akce v Libyi se zapojilo též šest letadel pro doplnění paliva C-135 a jeden sledovací letoun 1 AWACS.
Do oblasti z Toulonu dorazí i letadlová loď Charles de Gaulle.
Francie také přemýšlí o nasazení bitevních lodí Jean-Bart a Forbin, křižníku Dupleix, fregaty Aconit a tankeru La Meuse.
Spojené státy
Odpálily z křižníků USS Stout a USS Barry v sobotu 112 střel s plochou dráhou letu Tomahawk.
V oblasti mají též dvě obojživelné útočné lodě USS Kearsarge a USS Ponce, velitelskou a kontrolní loď USS Mount Whitney a tři ponorky USS Providence, USS Scranton a USS Florida.
Svědkové uvedli, že na leteckou základnu Aviano v severní Itálii, kde je umístěna americká 31. letecká peruť, dorazilo pět bojových letadel F-18, dva strategické transportní letouny C-17 a jeden C-130.
Velká Británie
Ponorka Trafalgar Class pálila v sobotu střely s plochou dráhou letu Tomahawk, v neděli zase letouny Tornado GR4 řízené střely Stormshadow. Letadla vzlétla z téměř 5000 kilometrů vzdálené základy Marham v britském hrabství Norfolk. Královské letectvo tak vyslalo svá letadla k nejvzdálenější útočné misi od války o Falklandské ostrovy.
Průběh operace zajišťovala letadla na doplnění paliva VC10 a Tristar a pozorovací letouny E3D Sentry a Sentinel.
U pobřeží Libye je raketová fregata HMS Westminster, k podpoře operací se v oblasti nachází i HMS Cumberland. Podporu jsou připraveny poskytnout i stíhací letouny Typhoon.
Britové mohou využívat svoji leteckou základnu Akrotiri na jihu Kypru.
Kanada
Vyslala do Itálie šest bojových letadel F-18. Oddyssey Dawn má podpořit 140 armádních příslušníků.
K možnému nasazení je ve Středomoří připravena fregata HMCS Charlottetown.
Dánsko
Na leteckou základnu Sigonella na Sicílie vyslalo šest bojových letadel F-16. K nasazení je připraveno i 132 příslušníků.
Itálie
Nabídla spojencům svých sedm základen: Sigonellu na Sicílii, kde působí též americké letectvo, dále Aviano na severu země, základny Amendola u Foggia a Decimomannu na Sardínii, Gioia del Colle u Bari, základnu na sicilském ostrově Pantelleria a vojenské letiště Trapani, které je rovněž na Sicílii.
V Neapoli se navíc nachází základna NATO, jež má sloužit jako koordinační středisko operace.
Během 15 minut je Itálie připravena nasadit čtyři letouny Tornado a šest dalších strojů.
U Sicílie se nachází letadlová loď Giuseppe Garibaldi s osmi letadly na palubě.
Španělsko
Poslalo do Itálie čtyři bojové letouny F-18 a letoun pro dotankování Boeing 707.
Nasadilo též jednu ponorku, fregatu a pozorovací letadlo.
Poskytlo k dispozici základny Rota a Moron de la Frontera, kde bylo v pátek vidět několik amerických letadel.
Norsko
Nabídlo šest bojových strojů F-16 a asi sto příslušníků. K nasazení jsou ale připraveni za pět až šest dní.
Oslo též zvažuje, že poskytne námořní průzkumný letoun Orion.
zdroj: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám