Hlavní obsah

Obama naposledy varoval Kaddáfího

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek vyslal poslední varování Muammaru Kaddáfímu. Pokud podle něj libyjský diktátor okamžitě neukončí všechny vojenské akce a represe vůči povstalcům, zasáhnou proti němu USA, Francie, Británie a arabské státy vojensky.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Muammar Kaddáfí při projevu

Článek

Obama zároveň zdůraznil, že Spojené státy nehodlají v Libyi použít pozemní síly ani jinak překročit rámec stanovený Radou bezpečnosti Organizace spojených národů.

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek přijala rezoluci, ve které kvůli ochraně civilistů rozhodla o zřízení bezletové zóny nad Libyí a umožnila také členským státům jakýkoliv vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám s výjimkou využití pozemních sil.

Francie a Británie již daly najevo, že jsou okamžitě připraveny zakročit. Dalším postupem se bude v sobotu zabývat vrcholná schůzka světových mocností v Paříží.

Libyjský režim dnes v reakci na rezoluci vyhlásil příměří. Z vystoupení amerického prezidenta je ale jasné, že Spojené státy zatím nepřesvědčil. Z Libye nadále přicházejí zprávy o bojích provládních jednotek s povstalci, kteří se před několika týdny vzbouřili proti Kaddáfího režimu.

Podle agentury Reuters a televize Al-Džazíra pokračují boje o město Misuráta na západě země a vládní síly také urychleně postupují i proti povstalecké baště na východě země - Benghází.

Letadla mohou vzlétnout nad Libyi už v sobotu

Francouzská a britská letadla by se nad Libyí mohla objevit ještě před sobotním jednáním státníků v Paříži. Podle diplomatických zdrojů se nejedná o útok, ale politický vzkaz. Informovala o tom ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám