Hlavní obsah

Kaddáfí zaútočí na Benghází, povstalcům dal poslední ultimátum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tobrúk
Aktualizováno

Síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dorazily ve čtvrtek na předměstí Benghází, bašty povstalců, kde rebelové zřídili konkurenční vládu – Národní radu. Uvedla to státní televize. Kaddáfí vyzval obyvatele města, že mají poslední možnost se vzdát, pro ostatní prý "nebude slitování." Na město chce zaútočit ještě během čtvrtka.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Libyjské vládní síly

Článek

Večer má o Libyi rozhodovat Rada bezpečnosti OSN. Rozhodne, zda bude nad zemí vyhlášena bezletová zóna.

Kaddáfí označil čtvrtek za rozhodující den v bitvě o Misurátu, třetí největší město země s půl miliónem obyvatel. "Nesmíme ponechat Misurátu jako rukojmí v rukou hrstky idiotů," prohlásil.

Státní televize tvrdí, že vládní jednotky město dobyly. Rebelové uvádějí, že ofenzivu odrazili.

"To (zprávy ve státní televizi) není pravda. Lžou. V Misurátě je klid a není tu žádný hluk ostřelování," řekl Reuters telefonicky obyvatel z Misuráty Muhammad.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kaddáfího vojáci

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Armádní raketomety u Adžedabíji

Hlavním cílem tvrdé protiofenzivy Kaddáfího sil je ovšem nejvýchodnější bašta rebelů, sídlo povstalecké Národní rady Benghází, o němž vůdcův syn Sajf Islám ve středu prohlásil, že bude dobyto "do 48 hodin". [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Libyjská armáda také vyzvala tamní povstalecké obránce, aby složili zbraně. Nejprve jim dala ultimátum do čtvrtečního večera, aby se vzdali, a následně ohlásila příměří do neděle, uvedla agentura AFP. Kaddáfí už dříve nabídl povstalcům, kteří se vzdají, amnestii.

Střelba na letišti u Benghází

Libyjská státní televize podle Reuters přinesla nejnovější informaci, podle níž jsou slyšet na letišti u Benghází exploze a střelba. Žádné podrobnosti ale zatím neuvedla.

Podle svědků citovaných agenturou DPA letiště v Benghází bombarduje Kaddáfího letectvo, které ve středu poprvé napadlo ze vzduchu pozice povstalců asi deset kilometrů východně od tohoto města. Mezinárodní lety sem byly už dříve zastaveny.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Auta zničená v boji

Provládní jednotky už dříve oznámily, že dobyly zpět strategická města Adžedábíju a Brigu, boje poblíž Adžedábíje ale pokračovaly i ve středu. Ve čtvrtek arabská televize Al-Arabíja oznámila, že při střetech povstalců s Kaddáfího vojáky u Adžedábíje bylo zabito nejméně 30 civilistů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kaddáfího síly u Adžedabíji

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám