Hlavní obsah

OSN jedná o bezletových zónách nad Libyí za pět minut dvanáct

New York/Tripolis

Rada bezpečnosti OSN ve středu po osmi hodinách ukončila debatu o připravované rezoluci o Libyi. Pokračovat v ní bude ve čtvrtek. Americká vyslankyně při OSN Susan Riceová řekla, že OSN možná rozhodne nejen o bezletové zóně, ale bude mít širší dosah. Plukovník Kaddáfí však už plánuje konečný úder proti Benghází, poslední velké baště odboje.

Foto: Jim Young, Reuters

Americké velvyslankyně při OSN Susan Riceová je pro tvrdý zásah vůči Libyi.

Článek

I kdyby byla rezoluce přijata ve čtvrtek, stejně si zavedení bezletových zón, natož případných dalších akcí, které Riceová nespecifikovala, zabere nějaký čas. To ale může být už pozdě. K letům nad Libyi budou zřejmě využity základny v Itálii, která bude muset dát souhlas.

Zástupce libyjského vyslance při OSN, který na začátku libyjských nepokojů přešel k opozici, ve středu prohlásil, že svět má deset hodin na to, aby libyjskému odboji pomohl.

O kritické situaci svědčí, že se z Benghází už stáhli i představitelé Červeného kříže. Ve středu Kaddáfího syn Sajf Islám uvedl, že město bude dobyto za 48 hodin a ani bezletové zóny by na tom nic nezměnily. [celá zpráva]

Libyjská armáda dala povstalcům v Benghází do středečního večera ultimátum, aby se vzdali, což se nestalo, i když vůdce Muammar Kaddáfí řekl, že si myslí, že Benghází získá bez boje.

USA chtějí tvrdá opatření

"Názor USA je, že musíme uvažovat o krocích, které zahrnují bezletovou zónu, ale jdou ještě dál," řekla Riceová, i když Američané původně byli proti zavedení bezletových zón.

Proti pouhému zavedení bezletových zón hovoří to, že libyjská armáda proti povstalcům používá hlavně dělostřelectvo, tanky a další pozemní síly, takže cizí hlídkující letadla zabíjení civilistů nezabrání.

"Máme text a zítra o něm budeme hlasovat," řekl ve středu jeden z diplomatů a podobně jako další jeho kolega nevyloučil, že rezoluce ještě před hlasováním dozná změn.

Rusko, které má právo veta, je tvrdě proti vojenské akci, což ho spojuje s Čínou. Moskva nabízí protinávrh rezoluce, který vyzývá k uzavření příměří. Západ jej ale odmítl jako bezzubý

V Libyi jsou nezvěstní novináři

Čtyři novináři amerického listu New York Times, kteří psali o konfliktu v Libyi, jsou od středy nezvěstní, uvedl list. Je mezi nimi nositel dvou Pulitzerových cen Anthony Shadid, který je dlouholetým zpravodajem listu na Blízkém Východě. Dále je nezvěstný další reportér a dva fotografové. Skupina naposled zachycovala ústup rebelů z Adžedábíje.

Reklama

Výběr článků

Načítám