Hlavní obsah

V poškozené elektrárně rekordně vzrostla radiace, evakuovali zaměstnance

Tokio
Aktualizováno

V poškozené jaderné elektrárně Fukušima 1 ve středu nebezpečně vzrostla míra radiace a vedení dočasně odvolalo všechny zaměstnance, informovala televize SkyNews. Agentury již předtím uvedly, že v elektrárně znovu hořelo. Východní Japonsko mezitím postihly další následné otřesy, měly intenzitu šest stupňů Richterovy stupnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Poškozená jaderná elektrárna FukušimaVideo: Reuters

 
Článek

V noci na středu dosáhlo množství radioaktivity vyzařované z elektrárny dosavadního rekordu. Vyšší radiace i požáry neumožňují lidem pokračovat v chlazení reaktorů a další práci. Japonsko v této věci požádalo o pomoc zahraničí.

Podle listu The New York Times dosud v elektrárně zůstávalo pět desítek techniků. „Prodírají se labyrintem mezi zařízeními v úplné tmě, kterou prořezávají jen kužele jejich svítilen, a jsou svědky opakovaných výbuchů po úniku vodíku z poškozených reaktorů,“ napsal list.

Agentura Reuters upozornila, že technici se asi po hodině do elektrárny vrátili. Armáda mezitím začala poškozené reaktory chladit vodou z vrtulníků, ale akci záhy přerušila, uvedla BBC.

Technici ale pumpují vodu i do opodál stojících reaktorů č. 5 a 6.

Foto: Profimedia.cz

Z poškozené jaderné elektrárny stoupá dým.

Dvakrát hořelo

Během uplynulých 24 hodin ve Fukušimě dvakrát hořelo. Dalším požárům má zabránit kyselina boritá preventivně distribuovaná z vrtulníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko - záběry ze středečních otřesůVideo: Reuters

Poprvé začalo v úterý hořet v nádrži s vyhořelým palivem v reaktoru 4 poté, co jadernou elektrárnou otřásly výbuchy, které zasáhly druhý a čtvrtý reaktor. Tento požár způsobil únik radioaktivity přímo do ovzduší, a to v množství potenciálně nebezpečném pro pozdější vznik rakoviny a změny v genetickém kódu. Podruhé vzplál oheň v reaktoru 4 v úterý kolem 22:00 hodiny SEČ.

Foto: Reuters

Z poškozené jaderné elektrárny Fukušima stoupá dým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Poškozená jaderná elektrárna FukušimaVideo: Reuters

Ve stěně vnější budovy reaktoru 4 jsou nyní dvě díry o velikosti asi osmi čtverečních metrů. Také v reaktorech 5 a 6 stoupla teplota, zatím jen mírně.

Radiace z poškozených palivových tyčí

Ve dvou jiných reaktorech elektrárny Fukušima 1 podle údajů společnosti Tokyo Electric Power Company (Tepco) vysoká teplota způsobila poničení palivových tyčí. V reaktoru 1 je toto poškození kolem 70 procent, v reaktoru 2 dosahuje přibližně 33 procent. O jaké poškození se přesně jedná, nebylo podle DPA upřesněno.

Po roztavení palivových článků by podle expertů následovalo uvolnění radiace do vnitřního obalu reaktoru. Jejímu šíření mimo reaktor brání však ještě vnější ochranný obal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fukušima - město po evakuaci a krizové centrumVideo: Reuters

Mluvčí japonské vlády Jukio Edano ve středu navíc podle DPA uvedl, že může být poškozen i vnitřní plášť reaktoru 3, jistota v této věci ale zatím není.

Podle agentury Reuters se zdá, že současná japonská jaderná krize je horší než nehoda americké atomové elektrárny Three Mile Island v roce 1979. Ta dosáhla pátého stupně na sedmibodové škále MAAE pro posuzování poruch a havárií jaderných zařízení. Také francouzský úřad pro jadernou bezpečnost (ASN) hovoří o stupni číslo šest. Katastrofa v Černobylu se jako jediná řadí na sedmý stupeň. K ní má prý situace ve Fukušimě 1 stále daleko.

Pohroma v Japonsku

Japonsko v pátek zasáhlo ničivé zemětřesení a přívalová vlna tsunami, od té doby se země potýká nejen s humanitární a ekonomickou krizí, ale také s výraznými problémy v jaderné oblasti.

Zemi od pátku zasáhly dvě stovky následných otřesů, z nichž mnohé měly intenzitu šest stupňů Richterovy stupnice. Naposledy zasáhly východojaponskou oblast Kanto.

Oficiálně počet obětí stoupl na nejméně 3300. Půl miliónu lidí je bez přístřeší. Jejich situaci v některých místech stěžuje zima a sněžení. Armáda na záchranné akce nasadila sto tisíc vojáků. 

Reklama

Související články

Japonce zachránili 96 hodin po zemětřesení

Čtyři dny po mohutném zemětřesení, které zpustošilo severovýchod ostrova Honšú, se záchranářům zpod trosek ve městě Išikawa v prefektuře Mijagi podařilo...

Výběr článků

Načítám