Hlavní obsah

Tokio zachvátila panika kvůli zvýšené radiaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonské hlavní město zachvátila panika a obavy z příchodu radioaktivního mraku z jaderné elektrárny Fukušima 1, kde po pátečním zemětřesení došlo ke čtyřem výbuchům u reaktorů a únikům radiace. V úterý se vítr stočil právě směrem k metropoli na jihozápadě. Radiaci zaznamenali i na Dálném východě. Podle posledních zpráv Mezinárodní agentury pro jadernou energii nyní radiace klesá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obchody v Japonsku jsou prázdné, u benzínek se tvoří kolonyVideo: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters v úterý uvedla, že radiace v jednom z měst poblíž Tokia je asi čtyřicetkrát vyšší než normálně. Podle činitelů v japonském hlavním městě hladina radiace stoupla i tam asi desetinásobně, ale zatím "nepředstavuje problém". Přesto se řada lidí připravuje na případ, že by bylo nutné mnohamiliónové město opustit.

Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se octla v plamenech nádrž s vyhořelým palivem v reaktoru eletrárny Fukušima 1, a radioaktivita tak unikala přímo do ovzduší. Požár se podařilo uhasit. Úroveň radiace u elektrárny dočasně "výrazně stoupla".

Japonská tisková agentura Kjódó uvedla, že v částech elektrárny byla naměřena radiace 400krát vyšší, než je roční povolený limit. Kjódó také sdělila, že jižně od postižené elektrárny byly naměřeny hodnoty radiace až stokrát vyšší než normálně.

Podle MAAE ale úroveň radiace v elektrárně po prudkém zvýšení klesla. Na 800 zaměstnanců již bylo evakuováno, asi 50 jich tam zůstává. V okruhu 30 kilometrů od Fukušimy 1 zavedly úřady bezletovou zónu.

FOTO: ČTK/AP

Panika v Tokiu

Francouzská ambasáda v Tokiu nejprve varovala, že by vítr mohl v brzkých hodinách do města přivát radioaktivní částice, a následně několik dalších zastupitelských úřadů vyzvalo občany, aby raději zůstali doma, a turistům bylo vydáno doporučení, aby zkrátili svůj pobyt v zemi. Některé mezinárodní společnosti zvažují přesun za Tokio.

Lidé buď opouštějí Tokio, anebo alespoň skupují zboží z obchodů. Agentura Reuters popsala situaci ve vícepodlažním obchodním domě Don Quixote ve čtvrti Ropongi, jenž má nepřetržitě otevřeno.

Obchody už nemají na skladech rádia, baterky, různé nádoby s palivem, spacáky ani svíčky.

Tokio mezitím opustila Česká filharmonie a přesunula se do prefektury Išikawa na západním pobřeží. „Někteří chtěli po zemětřesení zpět domů, ale je v podstatě nemožné sehnat stovce lidí letenku,“ citovala stanice NBC Hitomiho Sakumu, jenž filharmoniky v hlavním městě doprovázel. Pro hudebníky a další české občany, kteří projevili zájem o evakuaci, vypravila česká armáda oba své speciály. [celá zpráva]

V Tokiu naměřili zvýšenou radiaci, ale podle vlády tyto hodnoty nepředstavují zdravotní riziko, ačkoliv například v Sajtamě u Tokia byly 40krát vyšší. Vědci upozorňují, že částice jsou cestou k Tokiu rozptýleny, čemuž by silnější vítr jen dopomohl. Meteorologové navíc 12 miliónů obyvatel hlavního města uklidňují, že se ještě v průběhu dne zřejmě vítr stočí více na západ. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) navíc v průběhu úterý uvedla, že míra radiace poklesla.

Foto: ČTK

Radiace unikla do atmosféry opakovaně po čtyřech výbuších v jaderné elektrárně Fukušima 1 na východním pobřeží 240 kilometrů na sever od hlavního města. Naměřili ji  i na ruském Dálném východě, konkrétně ve Vladivostoku, jenž je od elektrárny vzdálen 800 kilometrů. Naměřené hodnoty nepředstavovaly zdravotní riziko, uvedlo tamní ministerstvo vnitra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fukušima - město po evakuaci a krizové centrumVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám