Hlavní obsah

Libyjská opozice znovu dobyla Brigu, chce pozemní operaci vojsk OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Benghází
Aktualizováno

Představitel libyjské opozice v pondělí popřel, že by Kaddáfího síly ovládaly město Briga na východě země. V pondělí pro Hlas Ameriky řekl, že při protiútoku město opět ovládli rebelové a v bojích bylo zajato 71 vládních vojáků. Požaduje také vyslání sil OSN a pozemní operaci, protože samotné bezletové zóny podle něj nemohou zastavit Kaddáfího. Jejich zavedení požadovali demonstranti v Benghází.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libye - demonstace doktorů v BengházíVideo: Reuters

 
Článek

„Přesné zprávy, které máme dnes, asi hodiny staré, říkají, že revolucionáři získali zpět Brigu a zajali 70 vojáků Kaddáfího sil,“ řekl předseda vzbouřenecké Strany práva a demokracie Hadi Šallúf. „Odpoledne a ráno rebelové utíkali z Brigy, ale dvě hodiny poté se vrátili a vyhráli boj s Kaddáfího vojáky a zadrželi jich 71.“

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Protiletadlové dělo na pick-upu vzbouřenců mezi Rás Lanúfem a Brigou.

Popřel také, že by se armáda nyní chystala na útok na Benghází, kde vzpoura proti Kaddáfímu začala. Nedělní zprávy uváděly, že rebelové opustili Brigu i s protiletadlovými děly a kulomety a zamířili na východ do Adžedabíje. Armáda halasně oznámila: „Naše nájezdy donutily teroristy, aby uprchli. Osvobodili jsme Zavíju, Rás Lanúf a nyní i Brigu a armáda pokračuje v osvobozování zbytku oblastí.“ [celá zpráva]

I rebelové BBC přiznali, že se stáhli. „Už tu není žádné povstání,“ řekl Nabil Tidžuru s tím, že napřed museli opustit Rás Lanúf, nyní Brigu a zítra může skončit Benghází.

O povstaleckém prohlášení o znovudobytí Brigy ale lze pochybovat, dělostřelectvo už pálí na Adžedabíju.

Strach z Kaddáfího postupu

"Jestliže Kaddáfí ovládne většinu země, bude to pro libyjský národ dlouhodobý zlý sen. Z Libye se na určitý čas stane vyvrhel," řekl v pondělí britský ministr zahraničí William Hague.

Bývalý britský ministr zahraničí Malcolm Rifkind v rozhovoru pro list The Times řekl, že je čas vyzbrojit libyjské povstalce. Hague k tomu v BBC podotkl, že překážkou je zbrojní embargo.

Londýn podobně jako Francie už několik dní volá po zavedení bezletové zóny nad Libyí. Ostatní evropské státy a USA ale čekají na rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Ta má jednat o nové rezoluci k bezletovým zónám a rozhodující bude postoj Ruska a Číny. Mají právo veta a jsou proti vojenskému řešení. Rusko ale v pondělí zakázalo vstup na své území libyjskému vůdci Muammarovi Kaddáfímu i jeho rodině.

Turecký premiér Tayyip Erdogan, který je proti vojenské intervenci v Libyi, navrhl, aby Kaddáfí jmenoval prezidentem státu člověka přijatelného pro většinu Libyjců.

Opozice chce pozemní operaci OSN

Šallúf také řekl, že se americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová setká v pondělí v Paříži s Mahmúdem Džibrílem z opoziční Národní rady. Podle ní bude rada žádat ministryni, aby byla přijata rezoluce rady bezpečnosti OSN, která by umožnila nasazení sil OSN v zemi. V neděli v Benghází za zavedení bezletových zón demonstrovali tamní lékaři.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Nálet na oblast mezi Rás Lanúfem a Brigou

„Budeme žádat o svolání Rady bezpečnosti a o přijetí rezoluce vyslat vojenské síly do Libye, aby bojovaly s Kaddáfím, dopadly ho a pak ho přivedly před soud.“

Velmi uvítal, že Liga arabských států v sobotu vyjádřila podporu zavedení bezletových zón. Podle něj ale stačit nebudou. „Potřebujeme pozemní síly. Potřebujeme, aby síly OSN pomohly Libyjcům k míru.“

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Vzbouřenci při útoku letectva mezi Rás Lanúfem a Brigou.

Odsoudil naopak Africkou Unii, které se nepostavila proti Kaddáfímu, jenž jí dával mnoho peněz: „Nevěříme této organizaci, protože tato organizace je proti lidským právům pomáhá diktátorům v Africe. V budoucnosti nebude Libye členem Africké unie, ale k tomu potřebuje referendum.“

Reklama

Výběr článků

Načítám