Hlavní obsah

Indie osvobodila rybáře zajaté piráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indické námořnictvo zachránilo 13 rybářů, které unesli somálští piráti. Loď IJN Kalpeny musela při zásahu opětovat palbu. Zajala 61 Somálců podezřelých z pirátství. Je to jeden z největších počtů zadržených pirátů.

Foto: Profimedia.cz

Zničený člun somálských pirátů (ilustrační foto)

Článek

"Dostalo se nám do rukou celkem 74 osob, z nichž 61 nejspíš patří k somálským pirátům. Třináct rybářů na palubě lodi plující pod mozambickou vlajkou bylo zachráněno... Operace se uskutečnila v sobotu večer v Arabském moři," upřesnil podle ČTK mluvčí indického námořnictva s tím, že akce se účastnila dvě indická plavidla.

Skupina útočníků přepadla rybářskou loď Vega-5 loni v prosinci a udělala si z ní své hlavní plavidlo, které používala jako mateřskou loď pro útoky rychlých člunů.

Zadržení měli velké množství ručních zbraní, granáty a kanystry s benzínem, ale také několik kusů těžších zbraní.

Loď zasáhla ve vzdálenosti 1100 kilometrů od indického pobřeží. Indie již dříve varovala před zvýšeným nebezpečím pirátství v této oblasti, protože piráti kvůli nasazení hlídkových lodí u somálského pobřeží zvyšují svůj akční rádius. V lednu tam zadržela 12 a v únoru dalších 28 Somálců podezřelých z útoků na civilní lodě. Při lednové operaci Indové spolu se Somálci zadrželi také dva Etiopany a jednoho Keňana. Zadržené čeká v Indii soud, poznamenala agentura AFP.

Piráti také propustili bangladéšskou loď M V Hjahan Moni, kterou zadrželi loni v prosinci jen 550 kilometrů od indického pobřeží. I s 26 členy bangladéšské posádky ji pustili poté, co dostali výkupné, uvedla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám