Hlavní obsah

Na jihu Japonska se probudila sopka, chrlí popel a kamení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Na japonském ostrově Kjúšú vzdáleném asi 1500 kilometrů od epicentra pátečního zemětřesení se probudila sopka Shinmoedake. Vulkán chrlí popel a kameny. Začal být opět aktivní po několika týdnech nečinnosti.

Článek

Varování o aktivitě sopky vydala tamní meteorologická agentura. Ostrov se nachází na jihu Japonska.

Stále není jisté, zda tyto sopečné erupce mají nějakou souvislost s devastujícím zemětřesením a tsunami, které jsou jednou z nejhorších katastrof země vycházejícího slunce v jejích dějinách. [celá zpráva]

Sopka se probudila opět po více než 50 letech již v lednu tohoto roku. Japonsko leží v tzv. ohnivém kruhu, tedy oblasti, kde jsou seizmicky aktivní zóny, ve kterých jsou zemětřesení a sopečné erupce častými jevy.

Kjúšú je třetí největší japonský ostrov a leží nejjižněji a nejzápadněji ze čtyř hlavních ostrovů. Je považován za kolébku japonské civilizace. Obývá jej 13 miliónů lidí. Jeho rozloha je 35 640 km².
Jak pomoci Japoncům
Česká pobočka Armády spásy informovala Novinky, že kvůli katastrofě v Japonsku otevřela sbírku na pomoc obětem. Výtěžek předá pobočce Armády spásy v Japonsku. Přispět lze zasláním SMS zprávy ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87 777 nebo převodem peněz na účet sbírky 475 335 533/0300, variabilní symbol 222.
Sbírku zahájil také Český červený kříž. Jeho složky již od pátku operují přímo v terénu, informoval Novinky. Dary mohou zájemci směřovat na účet 222826/5500, variabilní symbol 999.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám