Hlavní obsah

Rezignují Japonci na oblíbené reality show, když je tu opravdové utrpení?

Novinky, Jan Karas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní stanice už řadu let úspěšně vysílají realitní pořady, které nejsou skutečné. A právě Japonci jsou na tyto pořady specialisté. Ale teď je tu něco jiného. Teď je tu realita mnohem děsivější a uchvacující, jenž by nevymyslel ani ten největší televizní génius. A paradoxně vypadá jako nereálná.

Foto: Reuters

Muž projíždí kolem převráceného auto v Mijaku.

Článek

Ještě nikdy neměli lidé možnost sledovat tak podrobně a v přímém přenosu ničivou sílu přírody. Vlna tsunami v pátek po poledni mířila k Japonsku, aby zde rozsela smrt a zkázu. Pětačtyřicet minut mohli diváci přilepeni k televizím sledovat její pouť k ostrovům a bezmocně přihlížet, jak před sebou rovná domy se zemí, lodě vrhá hluboko do vnitrozemí a hlavně po stovkách zabíjí.

Doposud mohli lidé vše sledovat až následně po katastrofách. Tentokrát to bylo jinak. Tragédie přišla v reálném čase před diváky, kteří neměli možnost jakkoli zasáhnout. Navíc patří Japonsko mezi největší konzumenty informací a místní média měly po zemětřesení spoustu času dostat na místo předpokládané pohromy kamery.

Tragédie  jiným způsobem

Tak mohli lidé sledovat pohromu novým způsobem. Mohli se zděšeně dívat, jak se Japonci pokoušejí auty ujet z trosek a marně hledají vyvýšená místa, kde by se mohli před smrtící masou vody zachránit.

Většina 'reality show' stojí na fyzickém či psychickém strádání. Teď je důležité pochopit, že na tomto světě nemusíme uměle vytvářet utrpení. Už tady totiž je.

Foto: Jo Yong-Hak , Reuters

Záchranáři neztrácejí naději a stále hledají přeživší.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Pustina po zemětřesení v Japonsku

Silné páteční zemětřesení a mohutná tsunami si v Japonsku vyžádaly nejméně 1300 mrtvých, množství lidí je ale stále pohřešováno. Armáda na záchranné akce...

Výběr článků

Načítám