Hlavní obsah

Japonci evakuují okolí jaderné elektrárny Fukušima, selhal chladicí systém

Tokio

Japonské úřady v pátek nařídily evakuaci lidí z okolí jaderné elektrárny Fukušima severovýchodně od metropole Tokia. Elektrárně po mohutném zemětřesení selhal chladicí systém. V další jaderné elektrárně propukl požár a ve třetí se potýkají s únikem chladicí kapaliny. Hoří také v rafinérii v Sendaji.

Foto: Reuters

Jaderná elektrárna Fukušima

Článek

Úřady uvedly, že evakuují více než 2800 lidí z okolí elektrárny Fukušima. Zaměstnanci elektrárny pracují na obnově chladicího zařízení, což ale potrvá. Elektrárna se nachází ve městě Onahama asi 270 kilometrů od Tokia.

Podle vlády nehrozí únik radiace, stejně jako u tří dalších, jež se nacházejí v blízkosti epicentra zemětřesení. Odstaveno bylo automaticky jedenáct reaktorů.

Potíže má po zemětřesení i elektrárna Onagawa, kde propukl požár na jedné z turbín, která je však oddělena od reaktoru, a také další elektrárna v Onagawě, kde se potýkají s únikem chladicí kapaliny. Není jasné, zda je to velký únik.

Podle japonské agentury Kjodó hoří také v rafinérii u Sendaje, jež se nachází na pobřeží nedaleko epicentra.

Tsunami smetla loď se sto lidmi

Mohutné zemětřesení provázené vlnou tsunami připravilo o život stovky lidí. Jen severně od Sendaje našli záchranáři 200 až 300 mrtvých. Otřesy ale zasáhly i oblasti hlavního města, které od epicentra leží téměř 400 kilometrů, takže obětí bude více. Agentura AP uvedla, že jedna z lodí, které tsunami smetla, měla na palubě asi sto lidí.

Vlna v prefektuře Fukušima dosáhla až pět kilometrů do vnitrozemí.

Reklama

Související články

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení

Zemětřesení o předběžné síle 7,2 stupně Richterovy škály zasáhlo ve středu severní část Japonska. Úřady vydaly varování před ničivými vlnami tsunami...

Výběr článků

Načítám