Hlavní obsah

Kaddáfí má čas potlačit rebely, Africká unie je proti zásahu

Novinky,
Tripolis/Brusel

Africká unie (AU) odmítla jakoukoli zahraniční vojenskou intervenci v Libyi, prohlásil v pátek její komisař pro mír a bezpečnost Ramtane Lamamra. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí tak může bez problémů pokračovat v akcích proti vzbouřencům. NATO podmínilo i vyhlášení bezletových zón mimo jiné silnou regionální podporou. Tu nemá.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Libyjský vzbouřenec utíká před ostřelováním vládními vojsky.

Článek

Komisař Ramtane Lamamra v pátek oznámil, že Africká unie vytvořila skupinku z nejvyšších představitelů pěti států, která brzy pojede do Libye pomoci ukončit tamní násilí.

"Současná situace si vyžaduje rychlou africkou akci s cílem usnadnit okamžité zastavení bojů," řekl Lamamra na tiskové konferenci v Addis Abebě. Neupřesnil, kteří nejvyšší státní představitelé a kdy pocestují do Libye. Mnoho vůdců afrických zemí je Muammaru Kaddáfímu zavázáno, protože je podporoval.

Naopak se proti Kaddáfímu postavily arabské země z oblasti Perského zálivu, které jeho režim prohlásily za nelegální a vyzvaly k urychlenému navázání styků s rebely.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libye - povstalci v Bengází a projev syna KaddáfíhoVideo: Reuters

Francie sice uvedla, že v pátek míní vyzvat na summitu zemí EU k leteckým útokům, ale zřejmě neuspěje. Tvrdou kritiku schytala i za uznání vlády vzbouřenců. [celá zpráva]

Po postupu přitom uvedl v projevu syn Muammara Kaddáfího Sajf, že už skončil čas pro jednání a nastal okamžik, kdy se zasáhne proti rebelům s plnou silou

Rebelové jsou pod tlakem a zoufale hledají mezinárodní podporu. Je to jasně patrné z pátečního vyjádření jejich hlavního zástupce Mustafy Abdula Džalíla. Ten BBC řekl, že by další země měly následovat příkladu Francie a uznat jejich prozatímní vládu jako reprezentanty země. Vyzval i k podpoře vzbouřenců: „Každý by měl vědět, že tu není rovnováha mezi našimi možnostmi a Kaddáfího. On obsazuje města, aby lidem zakázal je opustit.“ [celá zpráva]

Ve čtvrtek dosáhla vládní vojska značné úspěchy, když vytlačila vzbouřence z města Zavíja i z většiny Rás Lanúfu a otevřela si cestu dál na východ k Benghází.

Boje u Rás Lanúf

Podle agentury Reuters v pátek pokračují boje u ropného přístavu Rás Lanúf. "Viděl jsem v centru asi 150 mužů a tři tanky. Slyším výstřely," řekl agentuře po telefonu bojovník z řad vzbouřenců. Jeden z povstalců agentuře Reuters již ve čtvrtek řekl, že do města vstoupily Kaddáfího síly a povstalci se stáhli o několik kilometrů na východ. Jiní povstalci to ale tehdy popřeli.

Při útoku armády zahynuli nejméně čtyři lidé zemřeli a dalších 35 utrpělo zranění.

Americký poradce pro zpravodajství James Clapper uvedl už ve čtvrtek, že čas nahrává Kaddáfímu, který má lepší výzbroj a může ji na vzbouřence nasadit ve chvíli, kdy se jejich síly začnou vyčerpávat.

Humanitární krize

Podle OSN je asi 75 procent země odříznuto od humanitární pomoci. "Hlavní starostí je zajištění lékařské péče. Dostáváme informace o tom, že se zavírají nemocnice ve chvíli, kdy lidé potřebují nejvíce ošetření," citovala agentura AFP představitele OSN. Podle něj již ze země uprchlo více než 250 000 lidí, a to hlavně do Tuniska a Egypta, ale také do Alžírska a Nigeru.

Spojené státy ve čtvrtek sdělily, že vyšlou humanitární skupiny do východní Libye, kde je území pod kontrolou vzbouřenců. Kdy se tak stane a v jakém obsazení budou skupiny neupřesnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám