Hlavní obsah

Írán dodává tálibům silnější rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Příslušníci Severoatlantické aliance na jihu Afghánistánu zabavili zásilku íránských raket, které směřovaly k povstalcům z hnutí Tálibán. S odkazem na výzvědné služby to ve středu napsala agentura AP.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci hnutí Tálibán

Článek

Povstalci měli pro obnovení ofenzivy s jarem obdržet výkonnější střely, než dostávali dosud. Zabavené 122milimetrové rakety mají dostřel až 22 kilometrů a při výbuchu dosah až 25 metrů a jejich síla je v porovnání s dříve dodávanými 107milimetrovými střelami dvojnásobná.

Asi 50 raket převážely tři nákladní vozy, které byly příslušníky NATO zadrženy 5. února v jižní provincii Nímróz při hranici s Íránem i Pákistánem.

Írán podle NATO dodává tálibům rakety od roku 2006. Kromě toho také cvičí jeho příslušníky, potvrdil nedávno zajatý velitel Tálibánu mulla Ahmad Gul, jenž v íránském Záhedánu studoval náboženství, než zde byl rekrutován pro boj. Bojovníci Tálibánu se cvičí ale především v Pákistánu, kde také často žijí i s rodinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám