Hlavní obsah

Libyjským povstalcům docházejí pohonné hmoty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rás Lanúf

Povstalcům, kteří po ovládnutí měst na východě Libye vzdorují úderům provládních jednotek, docházejí pohonné hmoty poté, co rafinérie v oblasti minulý týden zastavily provoz. S odkazem na svědka v táboře rebelů to v úterý uvedl dubajský deník Gulf News. Vůdce Muammar Kaddáfí mezitím dostal od povstalců ultimátum.

Článek

Podle deníku hrozí, že povstalcům dojde do týdne palivo, které hraje klíčovou roli v jejich odporu proti vládním jednotkám. Východ země se proměnil v bojiště, kde se převaha přelévá z jedné strany na druhou. Rebelům, kteří se většinou přesouvají v pick-upech s pohonem čtyř kol, ale proti vládním letadlům schází vzdušná podpora.

„Vážný nedostatek“ pohonných hmot potvrdil i mluvčí prozatímní vlády, kterou opozice ustavila v Benghází.

Zatímco těžba ropy ve východní Libyi neustala, tamní rafinérie přestaly surovou ropu zpracovávat. Povstalci údajně zvažují možnosti dovozu benzínu a nafty ze zahraničí, například i z Itálie.

Kaddáfí dostal ultimátum

Mezitím v úterý pokračovaly střety u ropného přístavu Rás Lanúfu. [celá zpráva]

Vládní letadla podnikala nálety na pozice povstalců, nicméně bomby dopadaly mimo ně. Syn vůdce Kaddáfího Saíf Islám k tomu minulý týden řekl, že letectvo nálože záměrně shazuje opodál. Bomby mají podle něj pouze rebely zastrašit. [celá zpráva]

Agentura AP ve středu také s odkazem na svědka uvedla, že provládní síly dobyly zpět Zavíju západně od Tripolisu. V ulicích je prý pět desítek tanků a bojových vozidel, která náhodně pálí do domů.

Rebelové následně podle televize Al-Džazíra dali Kaddáfímu ultimátum, aby do 72 hodin odstoupil a opustil zemi, jinak bude souzen. Stalo se tak poté, co vláda popřela zprávy, že vůdce uvažuje o dohodě o svém odchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám