Hlavní obsah

Chaos a strach z útoků dusí vzbouřená libyjská města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Benghází

Počáteční radost z ovládnutí měst se u vzbouřených Libyjců vytrácí. Ukázalo se, že Muammar Kaddáfí není kolos na hliněných nohou, který padne jako tuniský nebo egyptský prezident. O moc bojuje silou, armáda nasadila těžkou techniku i letectvo. I když zřejmě plukovník všechny síly nepoužil, roste strach a panika, kterou umocňují nálety i těžká technika.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Sloup dýmu po náletu na Rás Lanúf.

Článek

Realitu popisují týmy novinářů. Reportér CNN byl ve městě Rás Lanúf. V hotelové hale se v pondělí tlačili jen novináři, kteří se snaží sledovat poslední vývoj. Fakta ale nemají, za to fám a pověstí je habaděj.

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

Libyjští vzbouřenci pálí u Rás Lanúf po vládním letadle.

Jeden ze vzbouřenců naráz začne křičet: „Plyn. Jedovatý plyn. Kaddáfí použil jedovatý plyn.“

Další zase říká: „Přichází armáda, bude tu co nevidět.“ Přisazuje i manažer hotelu, který všem sděluje: „Musíte teď jít. Rás Lanúf už není bezpečný.“

Zaměstnanci hotelu se mezitím připravují na příchod armády, schovávají počítače a tiskárny i velkou televizní obrazovku.

Reportéři CNN a BBC se nakonec místo ústupu na východ, kam má směřovat libyjská armáda, rozhodnou vyrazit jí vstříc a na vlastní oči se přesvědčit o situaci.

Libyjská armáda nepostoupila. Je stále na okrajích právě dobytého Bin Džavádu. Několik bojovníků, které cestou potkají, je ubezpečí, že se libyjská armáda ani nehnula.

Dostanou se na vzdálenost pěti kilometrů od Bin Džavádu a vidí betonovou blokádu na silnici i okolo rozptýlené vojáky, zřejmě vládní, protože na přelétávající letadlo nestřílí.

Při návratu ale mohou pozorovat sloupy dýmu po dalším náletu letadel na Rás Lanúf.

Cestou potkají skupinky vzbouřenců. Skandují, že Kaddáfí je pes a osel, ale je jich méně a žádný z nich nemíří k frontě. Více je jich v kavárně, kde jsou jídlo i káva zadarmo. Hotel mezitím obsadili mladíci automatickými zbraněmi, kteří si v pokojích pustili televize, využili koupelen a sem tam vypálí dávku. Taky kouří hašiš.

Mrtví v ulicích Bin Džavádu

Horší je situace v Bin Džavádu, kde probíhaly před dvěma dny prudké boje. Popisuje ji zpravodaj listu Independent Kim Sengupta. Mrtví leží na ulicích, další jsou ve vypálených domech. Rebelové oznámili, že mezi mrtvými jsou i děti, ženy a staří lidé. Podle nich je všechny zabily Kaddáfího síly. Naopak vláda tvrdí, že zahynuli při útoku vzbouřenců.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Vzbouřenci pálí na letadlo, které bombardovalo Rás Lanúf

Brutalita bojů vyvolala paniku a poprvé už neutíkají jen zahraniční dělníci, ale i Libyjci,. kteří se bojí o holý život. Třiatřicetiletý tesař Mohamed Alí Musá odešel i se svou ženou a třemi syny. „Je tu hodně problémů a lidi umírali. Můj soused Hussajni zemřel. Alláh žehnej jeho duši. Měl rodinu, hledal své staré rodiče. Nemohu říci, kdo ho zabil, možná zbloudilá kulka,“ řekl.

Dvaadvacetiletý student, který se přidal ke vzbouřeneckým silám Šabáb , řekl o situaci ve městě: „Byla to ta nejhorší věc, co jsem kdy viděl. Bylo mi zle. Byli tu lidi, kteří zemřeli hrozným způsobem. Hodně lidí zahynulo, když vláda použila těžké zbraně jako ruské rakety. Některé lidi přepůlily.“

Síly Šabáb odmítly, že by zabily byť jediného civilistu. Plukovník Abdul Džavád Misaví, který má na starosti protiletadlovou obranu, řekl: „Kaddáfího muži je použili jako lidské štíty. Proto jsme ustoupili od plánu dobýt město zpět. Nikoho jsme nechtěli zranit. Tyhle ubohé lidi zabili Kaddáfího muži.“

Zranění na podlaze nemocnice v Misurátě

Lidi zraněné při bojích v libyjském městě Misuráta, ovládaném protivládními vzbouřenci, ošetřují lékaři na podlahách nemocnic, protože v obleženém městě panuje katastrofální nedostatek lékařských zařízení, napsala agentura Reuters.

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

Libyjští vzbouřenci si u auta s protiletadlovým kulometem u Rás Lanúf pečou maso.

"Pokud jde o zdraví, situace je katastrofální," řekl muž, který se představil jen jako Muhammad. "Trpíme nedostatkem léků i kvalifikovaných lékařů a odpovídajícího zdravotního vybavení," dodal. "Je tady spousta zraněných. Někteří z nich jsou ošetřováni na podlaze nemocnice, protože chybějí lůžka."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám