Hlavní obsah

Kaddáfí je jako zraněný vlk, zaútočte na něj ze vzduchu, žádají Západ vzbouřenci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází
Aktualizováno

Libyjští vzbouřenci se bojí, že jednotky vůdce Muammara Kaddáfího nakonec mohou uplatnit svoji převahu a smést je. Proto žádají Západ o preventivní taktické letecké údery na vládní síly. Řekl to v pondělí podle agentury Reuters mluvčí rebelů Mustafa Gheriani. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že NATO zvažuje vojenské možnosti v reakci na vývoj situace v Libyi. Večer zahájilo NATO monitorovací lety.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Libyjští povstalci na protiletecké hlídce

Článek

„Západ se potřebuje pohnout nebo tenhle bláznivý chlapík udělá něco ropným polím,“ zdůvodnil žádost o útoky na Kaddáfího mluvčí povstalců. O plukovníkovi, který vládne Libyi 42 let, mluvčí uvedl: „Je jako zraněný vlk. Jestliže Západ nezasáhne pomocí taktických leteckých úderů, mohl by nadlouho odstavit ropná pole.“

Podle některých expertů by mohl pole odstavit, ale zatím není žádná známka, že by to dělal.

Vyjádření však ukazuje, že Kaddáfího síly nakonec uplatnily svoji převahu, i když jim to dost dlouho trvalo. Nyní se od dobytého Bin Džavádu blíží k ropnému přístavu Rás Lanúf, který bombardovaly vládní stroje. Obnovily také tankový útok na Zavíju.

O situace vzbouřenců mluvčí řekl: "Je tu asi 17 000 vzbouřeneckých bojovníků v Adžedabíji a okolí, ale jsou vystrašení.“

Útoky a bezletové zóny plánují

Aliance zahájila v pondělí večer monitorovací lety nad Libyí, uvedl americký velvyslanec v NATO podle CNN.

Americký prezident Barack Obama předtím po setkání s australskou premiérkou prohlásil, že Severoatlantická aliance zvažuje vojenské možnosti v reakci na vývoj situace v Libyi.

Několik hodin předtím generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl, že organizace neplánuje vojenskou intervenci vůči Libyi, musí se ale připravovat na všechny případy.

Podmínečnou rezoluci o bezletové zóně nad Libyí začaly podle britského ministra zahraničí William Haguea připravovat Británie a některé další státy. Podle listu Independent však USA požádaly Saúdy, aby pomohli rebelům dodávkami zbraní. [celá zpráva]

To vše ale posunuje Libyi na pokraj občanské války, píše SkyNews.

Podle jiného opozičního bojovníka se povstalci chtějí připravit na další pokus dobýt zpět město Bin Džavád, které podle pondělních zpráv agentur v neděli ztratili. Obě města jsou od sebe vzdálena asi 60 kilometrů. Agentuře AP povstalci řekli, že po nedělních bojích přeskupují své síly a chtějí v bojích použít těžké zbraně.

Proč se rebelům daří 

I tak je ale obdivuhodné, jak dlouho dokázali rebelové vzdorovat a nadále vzdorují mnohem silnějším vládním vojskům. Vojenský expert Shashank Joshi se snažil v BBC vysvětlit, proč tomu tak je.

Zdůraznil, že situace je sice chaotická a obě strany zveličují své úspěchy i počty nasazených zbraní, ale vyzdvihl některé klíčové aspekty. Odvolával se přitom na pruského vojenského teoretika Carla von Clausewitze, jehož nejznámější výrok zní, že válka je pokračováním politiky jinými prostředky.

Především upozorňuje, že obrana je vždy snazší. Proto jsou vzbouřenci úspěšnější než Kaddáfího dobře vyzbrojené jednotky, které se snaží dobýt území, navíc města, kde obránci mohou snadno odhadnout směr útočících vojsk. Podomácku vyrobené nálože se dají shazovat ze střech domů.

Foto: Reuters

Vzbouřenci v libyjském města Briga míří vstříc vládním vojskům

Druhým důvodem je natažení zásobovacích linií. Předvoje libyjské armády jsou příliš vepředu a zásobovací linie jsou příliš dlouhé, takže jim občas dochází munice a musejí se stáhnout, což se stalo minulý týden ve městě Briga. Proto dosud slavily úspěchy špatně organizované jednotky rebelů.

Třetím důvodem je, že poměr sil není tak nevyvážený, jak se čekalo. Opozici už nepředstavují neozbrojení demonstranti. Vyrabovali vojenské sklady a do Brigy byly dodány protiletadlové baterie, které předtím chránily Benghází. V Adžedabíji zase použili proti tankům pancéřové pěsti.

Expert dále upozorňuje, že v asymetrických konfliktech mnohdy vítězí zdánlivě slabší strana, protože malé a vzájemně nekoordinované jednotky dokáží zasadit citelné rány a hlavně váží na sebe velké síly, což ukázaly už partyzánské boje za druhé světové války.

Posledním důvodem je skutečnost, že letectvo není zas tak mocná zbraň, jak se obvykle myslí. Nepřesné bombardování nepřináší velký efekt. Pondělní nálety na Rás Lanúf si podle dostupných informací nevyžádaly žádné oběti.

A malé snadno rozptýlitelné jednotky vzbouřenců se obtížně zasahují, zejména když se stáhnou do pouště. Podobnou zkušenost udělali i Izraelci v Libanonu nebo v Gaze. Bez pozemní ofenzívy neuspěli, a to mají dobře vycvičené piloty a moderní letectvo, jaké Kaddáfí nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám