Hlavní obsah

Na Lampedusu dorazili další uprchlíci, Kaddáfí varuje, že jich budou milióny

Řím

Na tisíc imigrantů ze severu Afriky dorazilo v noci na pondělí na italský ostrov Lampedusa. Většina jich byla Tuniska. Od půlky února, kdy propukly nepokoje v Libyi, dorazilo ke břehům Lampedusy několik tisíc uprchlíků.

Článek

Jen Tunisanů dorazilo od ledna šest tisíc. Na ostrově je přitom jen 850 postelí pro imigranty. Itálie se snaží jejich příval zvládnout, přepravuje je na pevninu, ale potřebuje pomoc zemí EU. Bojí se dalšího exodu ze severní Afriky.

Foto: Antonio Parrinello , Reuters

Uprchlíci z Tuniska na lodi

Členské země Evropské unie ale na konci února odmítly italskou žádost, aby přebíraly severoafrické uprchlíky. Italové získali jen podporu Francie, Španělska, Malty, Řecka a Kypru, tedy zemí, které jsou přílivem utečenců také ohroženy. Německo, Švédsko a Belgie argumentovaly, že loni přijaly výrazně více migrantů než Itálie. [celá zpráva]

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Uprchlíci z Tuniska na lodi v moři u Lampedusy

Itálie ještě před půlkou února vyhlásila stav krize kvůli uprchlíkům  [celá zpráva]

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Uprchlíci z Tuniska vystupují z loni v Lampeduse.

Vlnou imigrantů také hrozí libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. V rozhovoru pro francouzský nedělník Journal du Dimanche varoval, že pokud padne, bude Evropa čelit záplavě migrantů.

Foto: Antonio Parrinello , Reuters

Část z uprchlíků, kteří dorazili v noci na Lampedusu z Tuniska.

"Budete čelit imigraci, tisíce lidí z Libye zaplaví Evropu. Jsou milióny černochů, kteří by mohli dorazit do Středomoří a dostat se do Francie a Itálie. Už tu nebude, kdo by je zastavil. Libye sehrává svou roli v bezpečnosti Středomoří," dodal Kaddáfí, hovořící prostřednictvím tlumočníka.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Uprchlíci z Tuniska vystupují z loni v Lampeduse.

Libye vyhověla po obnovení kontaktů žádosti EU a brzdí uprchlickou vlnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám