Hlavní obsah

Síly Africké unie zatlačují bojovníky somálské odnože Al-Káidy

Mogadišo

Mezinárodní jednotky Africké unie (AU) v Somálsku v sobotu v hlavním městě Mogadišu dobyly klíčový post ovládaný islamisty z bojových oddílů Šabáb, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Úspěšná operace je součástí ofenzívy vládních somálských jednotek a sborů AU, která začala 19. února.

Článek

Příslušníci afrického sboru obsadili budovu somálského ministerstva obrany na severu hlavního města, která byla považována za jednu z hlavních základen bojovníků Šabábu. Počty případných obětí bojující strany neoznámily. Podle zdrojů AU úspěšný útok rozšířil počet čtvrtí Mogadiša, ovládaných jednotkami AU, na sedm. O dalších šest se bojuje, tři jsou v držení islamistů.

Na jihu země, kde Šabáb kontroluje velké oblasti, se vojskům AU podařilo dobýt město Belet hawo ležící u keňských hranic. Při bojích zahynulo 15 mužů.

Cílem ofenzivy vojsk AU je rozbít blokádu islamistů na rozsáhlém území na jihu a ve středu země. Vládní síly měly dosud pod kontrolou pouze několik čtvrtí v somálské metropoli. V Mogadišu působí kolem 8000 příslušníků mezinárodních sil. Další 4000 mužů by měly začít přijíždět v příštích měsících. Téměř všichni pocházejí z Ugandy nebo z Burundi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám