Hlavní obsah

Střety v Zavíji si vyžádaly 50 obětí, střílí se na nemocnici

Tripolis
Aktualizováno

Páteční střety mezi armádou a vzbouřenci v libyjském městě Zavíja asi 50 kilometrů od Tripolisu si vyžádaly možná až 50 mrtvých a tři sta zraněných, uvedla televize Al-Džazíra. Vládní televize tvrdila, že Závíju vládní síly dobyly. Tyto síly ale později uvedly, že doufají, že město bude pod plnou kontrolou v noci. Podle SkyNews se nyní střílí na nemocnici.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Povstalci v Zavíji

Článek

V Zavíji vyšlo do ulic několik tisíc demonstrantů, požadujících odstoupení plukovníka Muammara Kaddáfího. Většina z nich nebyla podle SkyNews ozbrojena.

Armáda do nich zahájila palbu ostrými náboji. Počet obětí není znám. Původně SkyNews, která tam má dopisovatele, uváděla tři zabité, pak ale CNN napsala, že je jich 15. Al-Arabíja tvrdí s odvoláním na zdravotnické zdroje, že bylo zabito 13 osob, a Al-Džazíra dokonce uvedla padesát mrtvých a 300 zraněných. Podle Reuters zahynulo nejméně 30 civilistů.

"Tady jsou potoky krve. Situace je velmi zlá," uvedl svědek z nemocnice, kam přivezli zraněné, většinou postřelené do hlavy nebo hrudi. V zařízení docházejí léky.

Podle SkyNews v Zavíji padl i vůdce vzbouřenců. Zahynul v boji s Kaddáfího silami.

Vláda dobytí města oznámila podle CNN slovy: "Místní veřejní vůdci převzali od teroristických živlů kontrolu nad městem a zabezpečili ji." Pak ale SkyNews zveřejnila, že vláda doufá, že město bude mít zcela pod kontrolou v noci.

Poslední vývoj událostí v Libyi:
Armádní letouny znovu bombardovaly vojenskou základnu a muniční sklady ve městě Adžedábíja na východě.Bomba prý sklad těsně minula.
Tripolisané mají takový strach, že nechodí ani oplakávat mrtvé, uvedla agentura AP s tím, že v hlavním městě se stále zatýká a vraždí.
V ulicích Tripolisu vyrostla kontrolní stanoviště, zahraniční novináři měli zákaz opustit své hotely.
Britské úřady zadržely loď, která do Tripolisu vezla téměř 200 miliónů libyjských dinárů (skoro tři miliardy korun). [celá zpráva]
Policie v metropoli použila slzný plyn vůči lidem, kteří po pátečních modlitbách protestovali proti vládě, uvedla SkyNews.Do centra na Zelené náměstí nebyli vpuštěni.
V Tripolisu, Zavíji a Brize se střetli příznivci a odpůrci Kaddáfího.
V Zavíji byli zabiti tři lidi, když zasáhly bezpečnostní síly proto demonstrantům.
V přístavu Rás Lanúf byla zaznamenána exploze. Stal se terčem náletu.
Republika Mali oznámila, že vládní Kaddáfího síly se rozhodlo posílit několik set tuarežských žoldnéřů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám