Hlavní obsah

Bomby mají povstalce jen vystrašit, prohlásil Kaddáfího syn

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Syn libyjského vůdce Saíf Islám Kaddáfí ve čtvrtečním rozhovoru pro britskou televizi SkyNews poprvé připustil, že letectvo podniká nálety na pozice povstalců na východě země. Bomby jsou však podle jeho slov naváděny mimo, protože mají povstalce jen zastrašit. Kaddáfí mladší odmítl, aby opozice, kterou nazývá milicemi, protizákonně ovládla klíčový ropný přístav u Brigy.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Saíf Islám Kaddáfí

Článek

„Bomby je mají zastrašit s cílem, aby odešli. Nezabíjíme je,“ řekl Saíf Islám, jenž před třemi dny řekl, že letectvo zatím žádné nálety nepodniklo.

To je jako kdyby se někdo pokusil ovládnout rotterdamský přístav.
Saíf Islám Kaddáfí

Podle Kaddáfího je tvrdý postup vůči povstalcům nutný k udržení stability a bezpečnosti země, přičemž přístav a hlavní ropná rafinérie u Brigy, kde se tři dny bojuje, jsou klíčové.

„Šest miliónů Libyjců žije z toho, co nám dává Briga,“ uvedl a doplnil, že vládní síly nedovolí její ovládnutí. „To je jako kdyby se někdo pokusil ovládnout rotterdamský přístav,“ poznamenal Kaddáfí s tím, že by to jistě nizozemská vláda také nedovolila.

V zájmu lidu, míru a bezpečnosti země je všechno dovoleno.
Saíd Islám Kaddáfí

Podle Kaddáfího je nepřípustný ozbrojený odpor opozice, kterou nazývá milicemi. „Co by se stalo v USA, Británii, Německu, Itálii a jinde? Policie by zasáhla,“ hájil tvrdou reakci režimu s argumentem, že je to standardní a pochopitelné. „Tito lidé chtějí rozdělit zemi,“ pokračoval Kaddáfí a dodal, že to je nepřípustné a policie má povinnost zasáhnout proti každému, kdo to podporuje. „V zájmu lidu, míru a bezpečnosti země je všechno dovoleno,“ řekl.

Kaddáfí poznamenal, že všude, kam přijde, se mu dostává vřelého přijetí. Poznámku, že provládní složky při nočních raziích obyvatelstvo zastrašují a ti se bojí vyjádřit názor, odmítl s tím, že to není na místě.

Poslední vývoj událostí v Libyi:
Armádní letouny znovu bombardovaly vojenskou základnu a muniční sklady ve městě Adžedábíja na východě.
Tripolisané mají takový strach, že nechodí ani oplakávat mrtvé, uvedla agentura AP s tím, že v hlavním městě se stále zatýká a vraždí.
V ulicích Tripolisu vyrostla kontrolní stanoviště, zahraniční novináři měli zákaz opustit své hotely.
Britské úřady zadržely loď, která do Tripolisu vezla téměř 200 miliónů libyjských dinárů (skoro tři miliardy korun). [celá zpráva]
Policie v metropoli použila slzný plyn vůči lidem, kteří po pátečních modlitbách protestovali proti vládě, uvedla SkyNews.
V Tripolisu, Zavíje a Brize se střetli příznivci a odpůrci Kaddáfího.
V Zavíje byli zabiti tři lidé, když zasáhly bezpečnostní síly proto demonstrantům.
V přístavu Ras Lanúf byla zaznamenána exploze. Stal se terčem náletu.

Reklama

Výběr článků

Načítám