Hlavní obsah

Z Libye uprchlo 180 000 lidí, tvrdí OSN

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva/Tripolis

Skoro 180 000 lidí, především zahraničních dělníků, uteklo před násilím z Libye do Tuniska a Egypta. Uvedla to ve čtvrtek kancelář vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, kterou citovala CNN.

Článek

Hranici do Tuniska přešlo 95 000 lidí a do Egypta jich prchlo 83 000.

Kritickou situaci na tuniské straně hranice s Libyí se po třech dnech podařilo vyřešit a napětí mezi uprchlíky polevilo.

Lidé jsou odváženi autobusy do tuniské Džerby, z jejíhož letiště je připraveno 40 evakuačních letů.

Evropská komisařka pro mezinárodní spolupráci, humanitární pomoc a řešení krizí Kristalina Georgijevová ve čtvrtek podle ČTK oznámila, že Evropská unie vyčlení 30 miliónů eur na pomoc uprchlíkům. Sedm zemí EU se zavázalo pomoci s evakuací 20 000 osob.

Před terminálem letiště čekají na odbavení dlouhé fronty. Francie je připravena poskytnout denně šest letadel a přepravit z Tuniska 5000 Egypťanů, kteří mezi uprchlíky převažují. Francouzská letadla budou k dispozici aspoň čtyři dny.

Do Egypta budou pravidelně s uprchlíky létat také britská letadla. Egypt chystá repatriaci svých občanů z Tuniska, Libye i Malty. Do evakuace se zapojí také Španělsko a Německo, první běžence z Benghází ve čtvrtek odvezla také Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Ve čtvrtek se uskuteční 30 letů, bude odvezeno 4800 lidí.

Afričané a Asiaté bez prostředků

Velký problém představují pracovníci z Bangladéše, Vietnamu, Thajska a Koreje, uprchlíci z Mali, Ghany a Súdánu. Ti nemají skoro žádné prostředky a mnohdy ani cestovní pasy. Bangladéš ale vyslal pro své občany loď. V zemi je jich asi 5000.

Na rozdíl od Egypťanů obyvatelé asijských zemí nespěchali. Původně si mysleli, že v Libyi zůstanou, ale nakonec se rozhodli také odejít. "Bylo to těžké, neměli jsme potraviny ani vodu," popsal svou cestu do Tuniska jeden Bangladéšan.

Reklama

Související články

Kaddáfího soldateska popravuje bez soudu

Středeční ofenzíva Kaddáfího sil, které útočí na města Briga a Adžedabíja, vyvolává obavy z dalšího brutálního násilí. Už minulý týden se objevily na internetu...

Výběr článků

Načítám