Hlavní obsah

Šéf protikorupčního úřadu v Indii odstoupil kvůli úplatkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indie se nemůže vymotat z rozsáhlých korupčních skandálů. Ten poslední potkal šéfa protikorupčního úřadu P. J. Thomase, kterého nejvyšší soud donutil odstoupit kvůli obviněním z korupce. Přitom právě on měl vyřešit obří korupci v zemi, zejména v telekomunikacích.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Thomas nastoupil do úřadu loni. Ve funkci se chyby nedopustil, ale dostihla ho aféra z minulosti. Byl obviněn, že v roce 1992 byl zapleten jako státní úředník v jihoindickém státě Kerála do dovozu palmového oleje za přemrštěné ceny, což připravilo státní pokladnu o značné peníze.

Rozhodnutí nejvyššího soudu zvýšilo tlak na premiéra Manmohana Singha, který má problémy s korupcí. Thomas měl vyšetřit obvinění, že vysocí indičtí představitelé zpronevěřili milióny dolarů určené na hry Commonwealthu. Také měl prošetřit skandál bývalého ministra telekomunikací, že při prodeji mobilních licencí za hubičku zemi připravil o 40 miliard dolarů.

Opozice se snaží premiéra sesadit. Strana BJP po rozhodnutí soudu uvedla: Je to největší rána premiéru Singhovi a jeho vládě.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám