Hlavní obsah

Žádné Kaddáfího letecké útoky nebyly, tvrdí ruská armáda

Novinky, rei

Ruská armáda zpochybnila zprávy o útocích vzdušných sil loajálních libyjskému předákovi Muammaru Kaddáfímu. Jak upozornil server Russian Times, dokazují to satelitní záběry z vesmíru, na nichž nejsou patrné škody po bombardování.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Libyjský bojový letoun Mirage F1

Článek

„Z našich pozorování vyplývá, že situace v Libyi není taková, jak o ní informují hlavní západní média. Rusko nezaznamenalo jediný incident, při němž by v uplynulých dvou týdnech útočil vojenský letoun,“ citoval server nejmenovaného člena generálního štábu ruských ozbrojených sil.

Podle jeho slov jsou pochybné zejména zprávy o bombardování libyjské metropole Tripolisu a druhého největšího města Benghází z minulého úterý. O úderech informovala arabská televize Al-Džazíra a zprávu záhy převzala britská BBC, americká a ostatní světová média. [celá zpráva]

Al-Džazíra ovšem ve skutečnosti o náletech hovořila již v předchozí den, kdy na Maltě přistály dva libyjské bojové letouny Mirage, jejichž piloti se rozhodli zběhnout. Zpráva, že dal Kaddáfí rozkaz bombardovat oblasti pod kontrolou odpůrců režimu, pocházela od člena maltské vlády.

Rusko přišlo o zbrojní zakázky 

Rusko ale může při popírání náletů sledovat i vlastní zájmy. Kvůli násilí se nerealizují prodeje zbraní do Libye za čtyři miliardy dolarů. Agentuře Interfax to řekl šéf ruské státní agentury Rostěchnologii Sergej Čemezov. Společnost Rostěchnologii (Russian Technologies) vlastní obchodní firmu Rosoboronexport, která je hlavním vývozcem ruských zbraní do zahraničí.

Moskva v lednu minulého roku oznámila, že Libye od Ruska koupí šest vojenských letounů Jak-130 za 1,8 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Rozjednané navíc byly další zbrojní kontrakty za miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám