Hlavní obsah

Afghánští chlapci sbírající dříví zahynuli při útoku NATO

Novinky, rei
Kábul

V horách východního Afghánistánu bylo v úterý zabito devět chlapců, kteří sbírali dříví na otop. Hoši zemřeli při útoku vrtulníků NATO, jejichž posádky si je spletly s povstalci. Za čin se omluvil velitel koaličních sil v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Americký vrtulník AH-1W Cobra v Afghánistánu

Článek

Chlapci, mezi nimiž byly i dvě bratrské dvojice, měli 9 až 15 let. Skupina byla desetičlenná, jeden z hochů útok přežil.

„Sbírali jsme dříví a už jsme byli skoro hotoví, když jsme uviděli blížící se vrtulníky. Byly dva. Přelétly nám nad hlavou a pozorovaly nás, zahlédli jsme zelené záblesky. Potom vzletěly výš, znovu nad nás naletěly a začaly střílet. Vystřelily raketu, která skončila ve stromě. Větve mě zavalily a mou pravou ruku a bok zasáhly šrapnely,“ popsal jediný přeživší, 11letý Hemad.

Větve stromu mu zachránily život, ze vzduchu ho nebylo vidět. Střelci v helikoptérách jeho kamarády „jednoho po druhém zastřelili“.

Zpráva o útoku vedla ve vesnici Naglam v provincii Kunar, odkud chlapci pocházeli, k protiamerické demonstraci, při nichž dvě stě lidí křičelo hesla jako Smrt Americe.

Za útok se nezvykle omluvil sám vrchní velitel koaličních sil, americký generál David Petraeus. Uvedl, že chlapci byli mylně pokládáni za muže, kteří v předchozí den útočili na vojenskou základnu NATO. „Je nám velmi líto této tragédie a omlouváme se členům afghánské vlády, afghánskému lidu, ale především rodinným příslušníkům těch, kdo byli při naší akci zabiti,“ uvedl generál. Petraeus slíbil, že incident bude vyšetřen.

Reklama

Výběr článků

Načítám