Hlavní obsah

Kaddáfího favoritka ztropila v opilosti scénu při evakuaci

Právo, nka, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halyna Kolotnycká, ukrajinská zdravotní sestra a údajná Kaddáfího intimní oblíbenkyně, nepřestává být středem pozornosti ani po návratu do Kyjeva. Včera se objevily výpovědi svědků, podle nichž při letecké evakuaci z Tripolisu do ukrajinské metropole ztropila v podroušeném stavu takovou scénu, že posádka uvažovala o jejím spoutání. Napsal to ukrajinský deník Segodňa.

Článek

Opilá Kolotnycká si prý hlasitě stěžovala, že musí letět nákladním, a ne dopravním strojem. „Dožadovala se jmen pilotů a hrozila jim vyhazovem. Byla neskutečně agresivní. Křičela, že je Kaddáfího protežé a on že ji nenechá nikým urážet. Posádku to šokovalo,“ citoval deník jednoho ze spolucestujících. Posádka proto Kolotnyckou doporučila zahrnout na černý seznam výtržníků, kteří mají zakázán vstup na palubu.

Podle jednoho z novinářů v letadle také Kolotnycká okolí ujišťovala, že Kaddáfí nepadne. O svém chlebodárci mluvila jako o „tatínkovi“, který je „dobrý a věčný“. „Vyhraje a do dvou měsíců se vrátím do Libye,“ prohlásila.

Tlumočník: diktátora je třeba zabít

Nedávné výhrůžky, že hodlá „bojovat do poslední kapky krve“, vyslovil Kaddáfí naprosto vážně, a dokud má dost sil, bude se snažit zmasakrovat co nejvíce odpůrců.

Tuto obavu vyslovil libyjský exdiplomat a Kaddáfího tlumočník Abúbakír Sáad. Současné krveprolití proto podle něj vyřeší pouze co nejrychlejší plukovníkova smrt.

Za normálních okolností by se podle Sáada tak zkušený vůdce jako Kaddáfí poučil z lidového povstání v sousedním Tunisku a Egyptě, nabídl by kompromis, začal vyjednávat atd. „Jestliže jste ale vůdce a žádný kompromis nenabízíte, dokonce nepřijmete ani myšlenku sednout s někým za stůl a jednat, pak jediným řešením je se takového vůdce zbavit čili zabít ho. Teprve to může celou situaci ukončit,“ řekl Sáad serveru VOA.com.

Nynější profesor historie na státní univerzitě v americkém Connecticutu se obává, že Kaddáfí prodá svou kůži za cenu potoků krve.

„Jeho síla je soustředěna v dvoumiliónovém hlavním městě Tripolisu, a právě tam dojde k největším masakrům. Lidé totiž už svůj boj neskončí, oni sami už s ním po 42 letech jeho vlády nechtějí jednat, protože mu nevěří,“ předpovídá Sáad.

V Tripolisu prý nakonec Kaddáfí nedokáže vzdorovat dlouho. „Jeho moc stála zásadně na příjmech z ropy. Většinu ropovodů mají nyní v rukou povstalci a Tripolis jako město nemá finanční sílu držet se na vlastních nohách příliš dlouho,“ věří jeho bývalý tlumočník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám