Hlavní obsah

Kaddáfího soldateska popravuje bez soudu

Novinky, Alex Švamberk
Ženeva/Bajdá/Tripolis

Středeční ofenzíva Kaddáfího sil, které útočí na města Briga a Adžedabíja, vyvolává obavy z dalšího brutálního násilí. Už minulý týden se objevily na internetu záběry lidí se spoutanýma rukama střelených do týla. Přeběhlíci z armády jsou nemilosrdně likvidováni. Kaddáfí nyní nasazuje do bojů i letectvo.

Článek

Už 23. února se objevilo video natočené na mobilní telefon, které zachycuje 22 zastřelených, ležících čelem k zemi s rukama spoutanýma za zády. Listu The Times je předal tuniský aktivista bojující za lidská práva. Věrohodnost neostrého záběru ale nebylo možné ověřit, i když je zřejmě pravý.

Někteří ze zabitých na sobě mají uniformu libyjské armády nebo stejnokroj policie. To naznačuje, že může jít o přeběhlíky, kteří byli zabiti u Tripolisu.

Všichni byli střeleni zblízka do týla. Na videu je slyšet, jak někdo cituje verše koránu, další říká: „Honem, honem, možná nás někdo uvidí.“

Při jednání zasedání Rady OSN pro lidská práva australský ministr zahraničí Kevin Rudd srovnal Kaddáfího postup vůči opozici s genocidou ve Rwandě nebo s masakrem Bosňáků ve Srebrenici či k etnickým čistkám v súdánském Dárfúru.

Jiné video z minulého týdne zase zachycuje zranění hlavy mladé dívky, kterou zasáhla kulometná střela ráže 14,5 mm.

Vojáci, kteří odmítli bojovat se vzbouřenci v Benghází, byli podle televize SkyNews upáleni zaživa loajálními spolubojovníky. Nalezeno bylo 13 ohořelých těl. Podle místních obyvatel ale bylo na vojenské základně objeveno 67 obětí. I jeden z vojáků, který přežil, uvedl, že mu ostatní hrozili smrtí, pokud odmítne pálit do demonstrantů.

Kaddáfí stále popírá, že by byl odpovědný za násilí, protože v Libyi vládne lid. [celá zpráva]

Obavy mladých žoldnéřů 

O svůj život se však bojí i najatí žoldnéři z Čadu, kterým mnohdy není ani osmnáct let. A nejde jen o profesionály. Mezi 150 zajatými v Bajdě byl i šestnáctiletý Mohammed, který řekl zpravodaji listu Telegraph: „Muž na autobusové zastávce mi nabídl práci a řekl mi, že bych mohl letět zadarmo do Tripolisu." Ve své vlasti byl pastýřem.

Místo do Tripolisu ale letěl do Bajdy, kde mu dali pušku a slíbili mu odměnu, když bude zabíjet demonstranty. V Bajdě bylo zabito na 50 lidí, desítky dalších byly zraněny.

Mohammed dodává: „Nevěděl jsem, co se děje. Když se začalo střílet, byl jsem vyděšený. Chtěl jsem jen lepší život, ne válku a ničení."

Ale ani Fadil Otman, který chlapce naverboval, se necítí vinen: „Kaddáfí zradil nás všechny. Řekli nám, že budeme posláni na východ, abychom podpořili demonstrace na podporu Kaddáfího. Nevěděl jsem, že budeme útočit na demonstranty.“

Obavy jsou velké, protože Kaddáfí zahájil protiútok. Briga a Adžedabíja jsou na hranicích pásma ovládaného vzbouřenci. Brigu možná Kaddáfího síly dobyly, i když vzbouřenci to občas popírají. Adžedabíja byla bombardována ze vzduchu, ve snaze uvolnit oblast kolem Tripolisu byla napadena i blízká města, ale Zavíja stále odolává. Libyjské síly však posunuly svá stanoviště blíže k hranicím města. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám