Hlavní obsah

Kaddáfí se v projevu opět distancoval od útoků

Novinky, rei
Tripolis
Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vystoupil v Tripolisu před svými přívrženci, aby zopakoval, že nemá na dění ve své zemi vliv a osud Libye leží v rukou lidu a jím volených zástupců. V den výročí předání vlády lidu se tak znovu distancoval od útoků, které jemu loajální síly vedou proti povstalcům.

Foto: Ho, Reuters

Muammar Kaddáfí při svém nedávném televizním vystoupení

Článek

„Moc je vykonávána prostřednictvím lidových rad, nemáme zmocnění k uzavření míru. Je to v moci lidu. Libyi vládnou lidé,“ odkázal se Kaddáfí na 2. březen 1977, kdy formálně předal moc do rukou obyvatel.

„Muammar Kaddáfí nemá moc a není na něm, aby rezignoval,“ prohlásil vůdce a poukázal, že nemá žádnou funkci prezidenta nebo premiéra, čemuž svět nerozumí.

Jeho vystoupení přerušovali příznivci skandující heslo: „Bůh, Muammar Kaddáfí, Libye a nic jiného“.

V Libyi pokračují třetím týdnem bouře proti Kaddáfího 41 let trvající vládě. Kaddáfí ztratil kontrolu nad východem země a moc si udržuje zejména v hlavním městě Tripolisu a okolí. Ve středu jeho letadla bombardovala Adžedábíju a jeho oddíly nakrátko ovládly hlavní ropný vývozní terminál. [celá zpráva]

Z podněcování nepokojů viní Kaddáfí teroristickou síť al-Káida, což zopakoval během svého středečního vystoupení.

Další události:
V Tripolisu ve středu havarovala a převrátila se cisterna. Následovala série výbuchů. Není jasné, zda se nehoda udála v důsledku sabotáže.
Kaddáfího syn Saíf Islám řekl francouzskému deníku Le Figaro, že na východě země v počáteční fázi nepokojů zemřelo „několik stovek lidí“ poté, co „zpanikařila“ policie. Saíf popřel armádní nálety v oblasti.
Do Suezského průplavu vpluly dvě americké válečné lodě USS Kearsarge a USS Ponce, aby byly u břehů Libye připraveny k zásahu.
Revoluční rada ve městě Benghází formálně požádala OSN, aby ukončila nálety sil stojících za Kaddáfím.
Ministři zahraničí Ligy arabských států mají v Káhiře projednat návrh rezoluce odmítající jakoukoli zahraniční vojenskou intervenci v Libyi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám