Hlavní obsah

Kaddáfího miliardy půjde v majetkovém propletenci těžko dohledat

Právo, Vladimír Plesník

Majetek klanu Kaddáfiových, odhadovaný na 120 miliard eur (2,9 biliónu korun), bude velmi obtížné dohledat a zmrazit, protože libyjský vládce prostě nerozlišoval mezi soukromým a státním vlastnictvím. Německému týdeníku Focus to řekl Mark Pieth, profesor trestního práva na univerzitě v Basileji a odborník na peníze mocných.

Foto: Profimedia.cz

Muammar Kaddáfí

Článek

„Navíc je možné, že po vypuknutí revoluce Kaddáfí změnil právní řád v Libyi tak, aby mohl peníze ze státního nerušeně používat výhradně pro sebe,“ dodal.

Kaddáfí si podle Focusu najal pro správu svých financí špičkové odborníky – například fond FM Capital Partners v Londýně mu střeží profesionálové, kteří získali zkušenosti u amerických bank JP Morgan a Goldman Sachs. Přitom do britské metropole plukovník převedl většinu ze 4,3 miliardy eur (105 mld. korun), které stáhl v roce 2008 ze Švýcarska po zatčení svého syna Hannibala (35) v ženevském hotelu kvůli zbití chůvy.

Mimořádný investiční zájem projevoval „revoluční vůdce“ o svět módy.

Loni prodala investiční skupina Fin Part. firmu Cerruti za 52,6 miliónu eur (přibližně 1,28 miliardy korun). Přes společnost sídlící v daňovém ráji na Kajmanských ostrovech do ní vstoupili Libyjci.

V srpnu 2006 zase založila Libye státní fond LIA, jehož prostřednictvím získala mimo jiné podíly v italské bance Unicredit a firmě Finmeccanica, výrobci satelitů, zbraňových systém a vrtulníků Agusta Westland. Libye si současně objednala pět těchto helikoptér údajně pro ostrahu hranic. Minulý týden v bitvě v Benghází z nich Kaddáfímu věrné jednotky ostřelovaly povstalce.

Kde také má rodina kapitál
* italská automobilka Fiat
* fotbalový klub Juventus Turín
* ruský hliníkářský gigant Rusal
* investice v USA – odhad 32 mld. dolarů
* britské vydavatelství Pearson, jemuž patří list Financial Times
Zdroj: týdeník Focus

Reklama

Výběr článků

Načítám