Hlavní obsah

Kaddáfí žije v bludu a není schopen vládnout, řekla americká velvyslankyně

– New York
Novinky,

Americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová uvedla, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí už není schopen vládnout a žije v bludu, uvedla BBC. Reagovala tak na jeho pondělní interview, ve kterém popřel nepokoje v Tripolisu a uvedl, že jej jeho lid miluje.

Foto: Jim Young, Reuters

Americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová

Článek

Podle Riceové jen skutečnost, že se směje, když se ho ptají na jatka jeho lidí, ukazuje, že je zcela odtržen od reality.

Při rozhovoru v restauraci v Tripolisu působil Kaddáfí uvolněně a ne jako člověk čelící silnému tlaku, i když přiznal, že za 42 let své vlády čelí největší výzvě. [celá zpráva]

Podle něj apely Západu, aby odstoupil, jen ukazují na nepochopení libyjské reality, protože on žádnou funkci nemá a moc je už dávno v rukou lidu. Podle něj se nemorální Západ pokouší o rekolonizaci Libye.

Foto: Profimedia.cz

Muammar Kaddáfí

Současně také vyzval západní politiky, kteří je obviňují, že má velké majetky v zahraničí, aby to doložili důkazy. Dodal, že by jim chtěl strčit dva prsty do očí.

Násilí vůči svému lidu popřel. Podle něj opravdoví Libyjci nedemonstrují. Do ulici vyšli jen lidé pod vlivem drog, které dodala síť al-Káida Usámy bin Ládina. Tito lidé se podle něj zmocnili i zbraní.

Sankce proti Libyi

V New Yorku v úterý začíná zasedání Valného shromáždění OSN, které může rozhodnout o pozastavení členství Libye v Radě OSN pro lidská práva, připomíná ČTK. Samotná rada v pátek přijala rezoluci, v níž pozastavení libyjského členství požadovala kvůli represím vůči protivládním demonstrantům. Je to vůbec poprvé, co se rada vyjádřila k situaci lidských práv u jednoho ze svých členů, a dokonce přijala rezoluci požadující pozastavení jeho členství. Rezoluce je ale jen doporučením, konečné slovo bude mít Valné shromáždění OSN.

Libye už kvůli zásahům vůči demonstrantům čelí sankcím, které na ni o víkendu uvalila Rada bezpečnosti OSN [celá zpráva ]a poté Evropská unie. [celá zpráva]

Rada bezpečnosti zároveň vyzvala Mezinárodní trestní tribunál, aby se nepokoji v Libyi zabýval a aby prověřil, zda nebyly spáchány válečné zločiny nebo zločiny proti lidskosti.

Foto: Reuters

Americká letadlová loď USS Enterprise proplouvá Suezským průplavem, aby byla připravena u libyjských břehů.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová na ženevské konferenci OSN o lidských právech vyzvala Kaddáfího, aby rezignoval: „Pro Kaddáfího nastal čas, aby odešel bez dalšího násilí nebo otálení.“

Dodala však, že rozmístění amerických lodí u břehů Libye nepředznamenává žádnou vojenskou akci. [celá zpráva]

Suezským průplavem proplula kvůli nepokojům v arabských zemích na severu Afriky už 15. února i letadlová loď USS Enterprise.

O Libyi jednal s generálním tajemníkem OSN Panem Ki-munem v Bílém domě i prezident USA Barrack Obama. Pan Ki-mun řekl o Kaddáfím: „Ztratil legitimitu, když svému lidu vyhlásil válku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám