Hlavní obsah

Humanitární krize v Libyi, utíkají odtamtud desetitisíce uprchlíků

Novinky,
Ženeva/Tripolis

Ministři zahraničních věcí se v pondělí scházejí v Ženevě kvůli humanitární krizi, která propukla v Libyi. U hranic s Tunisem jsou desetitisíce uprchlíků, většinou Egypťanů, kteří v Libyi pracovali. Potřebují potraviny a přístřeší, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Lidé čekající na letišti v Tripolisu

Článek

Podle odhadů OSN opustilo své domy v Libyi ve strachu před násilím na 100 000 lidí. Už  ve středu začal masový odchod egyptských dělníků, který stále sílí. Zatímco na východě země přešli hranice do vlasti, na západě zamířili k hranicím s Tuniskem, kde čekají na hranicích.

I když množství letadel a lodí mířících do Tuniska zesílilo, aby uprchlíky, především zahraniční pracovníky, odvážely, jejich příliv je tak velký, že jej tuniské úřady nezvládají.

„Ubytovávali je ve školách a v přístřešcích, ale obáváme se, že už jsou pod příliš velkým tlakem a potřebují pomoc mezinárodního společenství,“ uvedla Liz Eysterová z úřadu OSN pro uprchlíky.

Místní představitel Červeného kříže Monji Slim situaci u tunisko-libyjských hranic popsal jako humanitární krizi: „Celý svět by se měl mobilizovat, aby pomohl Egyptu s repatriací jeho občanů.“

Jeden z egyptských pracovníků, který se už dostal do Tuniska, si stěžoval: „Lidé tu demonstrují, protože chtějí do Egypta. Všechny země poslaly letadla, aby zachránily své lidi, Turecko, Korea , Indie, Bangladéš... Všichni přicházejí a odjíždějí - kromě Egypťanů."

Kaddáfího syn popírá účty v zahraničí

Muammar Kaddáfí už drží jediné město, Tripolis. Kolem něj ale jsou rozmístěny síly, které jsou mu věrné. Sankce, které na Libyi uvalila OSN, odmítl. Srbské televizi řekl, že budou mít nulový účinek. „Lid Libye mě podporuje, malé skupiny rebelů jsou obklíčené a budou se s tím muset vyrovnat.“

Jeho syn Saíf Islám současně odmítl, že by měl Kaddáfí peníze v zahraničí: „Jsme velmi upřímná rodina a každý to ví. Říkají, že máme peníze v Evropě a ve Švýcarsku. To je vtip.“ Současně taky odmítl, že by armáda nebo zahraniční žoldnéři stříleli do civilistů.

V ohnisku Zavíja

Klíčovým městem libyjské revolty je nyní Zavíja, ležící jen 50 kilometrů od Tripolisu. Město ovládají vzbouřenci, je však obklíčené Kaddáfího jednotkami.

Ve městě stojí barikády a ulice střeží místní obyvatelé s brokovnicemi, loveckými puškami a samopaly, nábojové pásy na hrudi, píše zpravodaj Guardianu, který je navštívil o víkendu. Na zdech jsou protivládní nápisy a nad městem vlají vlajky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na náměstí je vypálená budova, kde byl místní úřad a kde byla knihovna a studovna, v níž se lidé seznamovali s Kaddáfího Zelenou knihou. Na budovu stále míří hlaveň tanku.

Vojenské pozice jsou opuštěné a jeden z demonstrantů středního věku říká: „Nevěřte tvrzení armády a vlády, Zavíja je pod naší kontrolou. Zodpovídáme se přechodné vládě v Benghází.“ Současně ukazují zadržené mladičké žoldnéře, jejichž rodiny jsou z Čadu.

Panství vlády končí asi šest kilometrů od Zavíje. Tripolis ale má Kaddáfí pod kontrolou. Sice jsou v ulicích vojáci a kontrolní stanoviště, ale život ve městě probíhá normálně, i když je opouštějí zahraniční pracovníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám