Hlavní obsah

Egyptská armáda se omluvila za zásah proti demonstrantům

Egyptská armáda se dnes omluvila za násilnosti, které se v noci na dnešek odehrály mezi bezpečnostními silami a demonstranty na náměstí Tahrír v Káhiře. Podle agentury Reuters také výbor pro změny v ústavě předložil několik návrhů.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Egyptský voják

Článek

V brzkých ranních hodinách vojenská policie obklíčila několik stovek demonstrantů, střílela do vzduchu a pustila se do účastníků obušky a elektrošokovými paralyzéry, aby je rozehnala. Účastníci shromáždění znovu oslavovali "revoluci", která svrhla prezidenta Husního Mubaraka, a požadovali vytvoření technokratické vlády.

Demonstranti chtějí, aby armáda zavedla rozsáhlejší reformy včetně naprosté reorganizace vlády.

Noční události byly "výsledkem neúmyslných střetů mezi vojenskou policií a dětmi revoluce", uvedlo velení ozbrojených sil, které stojí v čele země od Mubarakova pádu 11. února. Nejvyšší rada "nenařídila a nenařídí útok proti mládeži a budou přijata opatření, aby se to neopakovalo".

Osoby zadržené v noci budou propuštěny, uvedla rada, aniž upřesnila jejich počty. Sdělila nicméně, že mezi demonstranty byli provokatéři, kteří na vojáky házeli láhve a kamení.

Opoziční aktivisté vyzvali na sobotu k novým demonstracím právě na protest proti noční události.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Protivládní protest na náměstí Tahrír v egyptské Káhiře

"Vojenská policie rozehnala poklidnou manifestaci na náměstí Tahrír s paralyzéry, obušky a biči. Ozbrojení maskovaní muži s automatickými puškami chtěli střelbou násilně umlčet protest. Mnozí byli zbiti, napadeni a zatčeni," uvedli demonstranti v komuniké na síti Facebook. "To nemůžeme připustit. Musíme reagovat tváří v tvář násilí proti mírumilovným manifestantům."

Nejvyšší rada také vyzvala obyvatele, aby se vrátili do práce a pomohli oživit ekonomiku, která je několikatýdenními nepokoji výrazně poznamenána.

Výbor ustavený pro vypracování změn v ústavě navrhl zkrátit prezidentský mandát na čtyři roky a možnost pouze dvojího zvolení. Podle současného zákona je prezidentský mandát šestiletý a počet možností být zvolen je neomezený. Mubarak byl svržen v době svého pátého šestiletého mandátu.

K návrhům změn v ústavě by se mělo vyjádřit obyvatelstvo v referendu ještě před konáním parlamentních a prezidentských voleb. Konání svobodných a poctivých voleb slíbila armáda do půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám