Hlavní obsah

Zachránil mě stůl, popsala Novozélanďanka, na kterou se zřítil dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christchurch

Na 113 stoupl počet obětí úterního ničivého zemětřesení v novozélandském městě Christchurch. Záchranné práce dál pokračují, i když během 48 hodin nebyl nalezen nikdo živý.

Článek

"Blížíme se ke konci období, během kterého ještě můžeme chovat naději," řekl podle agentury AFP novozélandský ministr zahraničí Murray McCully. Lidi se podařilo zachránit během prvního dne po tragédii, někteří se ale o záchranu přičinili sami. Jako Kristy Clemencová.

Dvaatřicetiletá Novozélanďanka Kristy Clemencová si našla sama cestu ze zhroucené budovy Pyne Gould Guiness a dostala se na její střechu. Uvádí, že život jí zachránila rychlá reakce, když skočila pod pracovní stůl, vzdálený asi dva metry od okna, uvedl server National News.

Původně si myslela, že je to jen další z následných otřesů po zemětřesení ze začátku září, ale pak jí došlo, že je to mnohem vážnější. Čtyřpatrová budova se sesula. „Znělo bum, bum, bum a bylo to, jako když se propadáte a všechno klouže,“ uvedla po záchraně.

Slyšela pláč svých kolegů a také zvonění telefonu. Zvažovala, jestli ho zvednout a dát lidem vědět, kde je, nebo riskovat a plazit se k díře ve zdi a skrz ni na střechu.

Foto: Simon Baker, Reuters

Zřícena budova Pyne Gould Guiness v novozélandském Christchurch

„Telefon jsem viděla dva metry pod sebou. Myslela jsem na to, jestli půjdu dolů, vezmu telefon a zkusím někomu zavolat, abych dala vědět, že jsem pod troskami živá, nebo se budu plazit k díře, kde byly elektrické dráty od utržených jednotek klimatizace. Viděla jsem, že jsou pod proudem, světla svítila.“

Rozhodnutí bylo rychlé: „Myslela jsem jen na to, jak se dostat ven, ven z této budovy. Buď se budova sesype a budu rozdrcena, nebo budu zabita elektrickým proudem. Rozhodla jsem se riskovat a stoupat,“ řekla po záchraně, i když se bála drátů elektrického vedení, které se jí zapletly do vlasů.

Když se dostala na střechu, viděla na ulici své kolegy, jak křičí její jméno. Varovali ji, aby se nepřibližovala k okraji a ptali se, jestli viděla další zasypané, sdělila žena listu Herald Sun.

Jedna žena se hned po záchraně vdala

Pod troskami Pyne Gould byla i Emma Howardová. Ta se v pátek vdala za svého snoubence Chrise Greenslada. Ještě v úterý zpod trosek budovy volala svého nastávajícího přes mobil, aby k ní navedl záchranáře, píše ČTK.

Stovky záchranářů se psy a speciálním vybavením z trosek zatím vytáhly odhadem 70 přeživších. Naposledy se tak stalo ve středu odpoledne místního času.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám