Hlavní obsah

Kaddáfí spáchá sebevraždu jako Hitler, tvrdí bývalý ministr

Stockholm

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí spáchá sebevraždu stejně, jako to udělal Adolf Hitler. Řekl to bývalý libyjský ministr spravedlnosti Mustafa Muhammad Abbúd Džalíl švédskému listu Expressen, který přinesl část rozhovoru už ve středu.

Článek

V části rozhovoru publikované ve čtvrtek Džalíl tvrdí, že "Kaddáfího dny jsou sečteny".

"Skončí jako Hitler, spáchá sebevraždu. To není něco, co si jenom myslím, jsem si tím na sto procent jistý," řekl exministr.

Podobný názor už v pondělí zveřejnil bývalý ministr vnitra Abdal Fatah Júnis Ubajdí.

Sám Kaddáfí uvedl tento týden v plamenném projevu, že se nikdy nevzdá, a že raději padne jako mučedník. O sebevraždě ale nemluvil. [celá zpráva]

Džalíl se funkce vzdal v pondělí a švédskému listu poskytl čtyřicetiminutový rozhovor ve východolibyjském městě Bajdá, které už se vymklo kontrole Kaddáfího jednotek. V rozhovoru také uvedl, že atentát na boeing nad skotským Lockerbie nařídil právě plukovník. [celá zpráva]

Džalíl byl ve funkci od roku 2007 a pokoušel se rezignovat v minulosti už dvakrát. Teď vybídl libyjské diplomaty, aby podpořili protestující. "Považuji Kaddáfího za ďábla. Libyjští diplomaté na celém světě by se od jeho krutého režimu měli distancovat. Vyzývám je, aby zůstali v úřadech, ale aby se postavili na stranu národa," řekl Džalíl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zásadně odsoudil fakt, že Kaddáfí povolal proti demonstrujícím africké žoldáky. Kaddáfí podle něj tyto jednotky budoval už dlouho. "Vláda rozhodla poskytnout libyjské občanství lidem z Čadu a Nigeru. Vždy jsem proti tomu protestoval a to je v zápisech z těch jednání," řekl exministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám