Hlavní obsah

Kaddáfí ovládá už jen Tripolis, vzbouřenci dostali zbraně do bitvy o metropoli

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Libye je rozdělená. Západ země se dosud snaží držet v rukou vůdce Muammar Kaddáfí. Tripolis je však zřejmě jediné velké město, které ovládá, uvedla ruská agentura Itar-TASS. Vzbouřenci už ovládají na západě i Misurátu ležící na pobřeží Středozemního moře. V Benghází se ale formují vzbouřenci do bitvy o Tripolis, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Násilí v libyjských ulicích pokračovalo další nocVideo: Reuters

 
Článek

Vzbouřenci už neovládají jen východ země. Ovládli Misurátu, odkud vyhnali žoldáky, kteří stříleli do demonstrantů.  Podle BBC  jsou už jen 50 kilometrů od Tripolisu. V jejich rukou je i město Zintan.

V Benghází se obyvatelé postavili do fronty na zbraně z vyrabovaných skladů po výzvě zapojit se do bitvy o Tripolis. Podle nepotvrzených zpráv se k nim přidala část armádních jednotek.

Ulice Tripolisu byly v noci prázdné, protože lidé se bojí vycházet. Vojáci věrní režimu okamžitě zasahují proti jakémukoli srocení lidí. „Protivládní demonstranti zmizeli. Ulice jsou tiché. Je tu mnoho mrtvých,“ řekl BBC jeden z obyvatel. V ulicích jsou tanky a ozbrojené milice věrné Kaddáfímu.

Vzbouřencům vyslovila podporu maghrebská větev sítě Al-Káida, což dalo Kaddáfímu argumenty pro zásah. Tvrdil, že nepokoje rozpoutali vousatí muži. [celá zpráva]

Zdánlivý klid před bouří a výzvy k udávání

Syn Muammara Kaddáfího Sajf Islám navštívil v noci na čtvrtek studia státní televize v Tripolisu, kde prohlásil, že život se vrací do normálních kolejí. V televizním vysílání se objevila i jeho sestra Ajša, aby dementovala informace o tom, že se pokusila prchnout na Maltu. [celá zpráva]

Režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího vyzval demonstranty, aby se vzdali a odevzdali zbraně. Nabídl také odměnu těm, kdo podají informace o vůdcích protestů. Informovala o tom libyjská státní televize.

"Ten, kdo odevzdá zbraň a projeví lítost, nebude soudně stíhán. Všeobecný lidový výbor pro národní bezpečnost (resort obrany) vyzývá občany ke spolupráci a k tomu, aby informovali o těch, kdo vedli (vzbouřenou) mládež a poskytli jí peníze, drogy a halucinogeny," uvedl výbor v prohlášení a vyzval k udávání. "Všem, kdo poskytnou informace a nějak k nim přispějí, bude poskytnuta slušná odměna," stálo v prohlášení, jež před kamerou přečetl jeden z armádních důstojníků.

Kaddáfí zřejmě ztratil podporu části ozbrojených složek. Demisi podal ministr vnitra, i když vláda později uvedla, že je v rukou gangu vzbouřenců. [celá zpráva]

Dvoučlenná osádka bojového letounu se katapultovala, aby nemusela bombardovat ropná pole u Benghází. Zdroj z opozice sice nebylo možné ověřit. Vládní list Kuryna však katapultáž posádky stroj Su-22 potvrdil. Důvod opuštění letadla neuvedl, nelze ale vyloučit ani technickou závadu. [celá zpráva]

Už dříve se ale objevila zpráva, že jeden z pilotů záměrně shodil bombu mimo sklad zbraní u města Bajdá, který právě rabovali vzbouřenci. Ani tam však nešlo ověřit, zda to pilot udělal záměrně, nebo se mu nepodařilo zacílit.

Obama odsoudil násilí

Americký prezident Barrack Obama ve středu v prvním veřejném komentáři k událostem v Libyi odsoudil násilný zásah proti pokojnému protestu: „Strádání a krvavá lázeň jsou odporné a nepřijatelné.“ Vládu pověřil, aby vypracovala "celý rejstřík možností" jak na vzniklou situaci reagovat. Tvrdé represe proti lidovému povstání podle prezidenta porušují normy mezinárodního práva.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turci vystupují z lodě, která je přepravila z Libye.

"Je povinností všech národů a všech lidí světa hovořit jedním hlasem," řekl Obama a vyzval k ukončení všech násilností. Libyjského vůdce Kaddáfího nicméně nevyzval k odstoupení a nezmínil se ani o povaze případného postihu, který by Spojené státy mohly proti libyjské vládě zavést.

Podle amerických zdrojů USA uvažují o zmrazení libyjských účtů, a to i osobních kont Kaddáfího. Americké možnosti jsou ale omezené, protože na rozdíl od Egypta nebo Bahrajnu Libye není spojencem USA ani příjemcem americké pomoci. To dopad možných sankcí snižuje.

Z Libye dále odcházejí cizinci

V noci pokračoval exodus cizinců. Námořní přepravu komplikuje nepříznivé počasí, v jehož důsledku se nepodařilo realizovat plánovanou evakuaci amerických občanů z Libye na Maltu, shrnuje ČTK. Na tripolském letišti panuje velká nervozita, lidé nocují v halách v naději, že najdou místo v některém z odlétajících spojů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Británie a Rusko v chaotické situaci hledají způsoby, jak osvobodit stovky svých občanů pracujících na libyjských ropných vrtech. Britská vláda nevyloučila nasazení armády k záchraně téměř dvou stovek Britů uvězněných v libyjské poušti. V kritické situaci je i několik stovek ruských a tureckých zaměstnanců zahraničních ropných společností uvězněných v pouštním táboře u města Ras Lanúf na severu Libye.

Ve čtvrtek přistál v Tripolisu britský Lockheed C-130 Hercules RAF s cílem evakuovat Brity, uvedla SkyNews.

Reklama

Výběr článků

Načítám